Predstava za decu „Zvezdan“ zrenjaninskog pozorišta „Zvezdica“

SMEDEREVO, 21. maj 2021 – Pozorište „Zvezdica“ iz Zrenjanina gostuje ove subote u Smederevu sa dramsko-lutkarskom predstavom za decu „Zvezdan“, čije izvođenje je zakazano za 12 sati, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu.

Dramsko-lutkarski komad „Zvezdan“ jednog od najznačajnih predstavnika češke škole lutkarstva Jiržija Štrede upisan je u antologiju najizvođenijih u evropskim pozorištima za decu. Čuvena Češka škola lutkarstva, kao jedna od najstarijih, podstakla je i pozorišta na našim prostorima da dešifruju  dotle neviđeni poetski teatarski jezik. Jezik gde je nadrealizam realizam u svetu lutaka,sa svim svojim nebrojenim znakovnim i metaforičnim izražajnim mogućnostima. O usamlјenosti jedne Zvezde na nebu, njenoj radoznalosti i potrebi za upoznavanjem nečeg novog i drugačijeg, o nesnalaženju i snalaženju u drugačijem svetu od onog kojeg poznaje, o otkrivanju prijatelјstva i lјubavi daleko od svog oblaka, do spoznaje koliko smo svi različiti, a ipak povezani u svemiru nevidlјivim nitima….. O svemu tome, Jirži Štreda poetično i nežno piše u svom „Zvezdanu“, za sanjare i maštare, za decu i pesnike. Za glumce Pozorišta za decu, koji su i sanjari, i deca, i pesnici. Predstava je namenjena deci predskolskog i nižeg školskog uzrasta.

Predstavu je režirala Tatjana Relјin, koja potpisuje i dramatizaciju i tekstove songova. Lutkarska, scenografska i likovna rešenja osmislila je Blagovesta Vasileva,a mališane u svetu pozorišta očekuju kao likovi u predstavi: Balerina, Prodavac slatkiša, Prodavac igračaka, Puž Miladin, Bubamara Kata i Vrana Kosana.

Cena ulaznice je 250 dinara.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!