Iz HBIS-a tvrde da njihov pogon nije uzrok zagađenja na Cerskom kanalu

SMEDEREVO, 21. maj 2021 – Povodom pomora ribe koji se tokom ove nedelje dogodio u Cerskom kanalu u Šapcu, a što je  Evropska zelena partija prijavila ekološkoj i vodnoj inspekciji i Policijskoj upravi Šabac oglasio se Sektor za odnose s javnošću HBIS-a, čiji pogon je naveden kao mogući krivac za akcident. Saopštenje prenosimo u celosti:

Povodom ekološkog akcidenta koji se dogodio u Cerskom kanalu u Šapcu obaveštavamo vas da Ogranak kompanije HBIS Serbia – Beli limovi u tom gradu, nije imao nepravilnosti u radu koje bi uticale na ovu situaciju. Kompanija u Šapcu prerađuje otpadne vode u svom Postrojenju za preradu otpadnih voda, pa se tako prečišćena voda ispušta u kanalizaciju i potom u Cerski kanal. U HBIS Serbia redovno se rade hemijske analize vode, koje pokazuju da nije bilo nikakvih prekoračenja ili poremećaja u radu Belih limova u proteklom periodu.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je obišla Bele limove u Šapcu i analizom parametara otpadnih voda zaključila da je Postrojenje za tretman otpadnih voda radilo u prethodnim danima u skladu sa svim tehnološkim procedurama. Analiza je vršena na svaka 4 časa, i rezultati ispitivanja bili su u skladu sa dozvoljenim vrednostima, tako da uticaj otpadnih voda iz postrojenja HBIS-a nije bio razlog za uginuće ribe u Cerskom obodnom kanalu.

Pomenutu kanalizaciju u Šapcu ne koristi samo HBIS Serbia, već i druge fabrike koje se nalaze u tom delu industrijske zone. Kontrolom zbirne šahte, u koju se ulivaju prečišćene vode iz Belih limova i kišna kanalizacija koja dolazi iz pravca stare „Zorke“, analiza je pokazala da je HBIS voda regularna, dok iz kišne kanalizacije dolazi voda sa velikom količinom pene. Ovako pomešana voda se izliva u Cerski kanal.

U potpisu Sektor za odnose s javnošću HBIS

Evropska zelena partija, podsećamo, najavila je da će pokrenuti inicijativu da se utvrdi koja industrijska postrojenja u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu na adekvatan način tretiraju svoje otpadne vode, a koja ne, i izvršiće pritisak na kompanije, inspekcijske organe i nadležna javna preduzeća da se stvore uslovi da sve ove kompanije prestanu da zagađuju životnu sredinu na ovaj način i ugrožavaju zdravlje građana.

Foto: Evropska zelena partija

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!