Autorsko vođenje kroz izložbu „Simbol(i) grada“ u Smederevskoj Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 3. maj 2021 – Izložba „Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice“, autora Stevana Martinovića, otvorena je u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci pre desetak dana, a ovog ponedelјka, 3. maja, u 18 časova, biće održano prvo autorsko vođenje kroz izložbu.

Inače, izložba je zamišljena je kao pregled istorije jednog dela likovne zbirke Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, sa posebnim akcentom na pojavnim i onim manje uočljivim oblicima njene reprezentativnosti. Fenomeni lokalnog muzeja, koji je sakupljanjem remek-dela formirao zbirku nacionalnog karaktera i grada što je svoj status ostvarivao (i) pomenutom kolekcijom, okosnica su ovog rada. Kombinacijom velikog broja izloženih radova, čak 50, isečaka iz novinskih tekstova kojima je bojena „drugačijost“ Muzeja i Palanke, kao i posebnom atmosferom s izložbene postavke u vidu odvojenih „soba”, stvorena je jedinstvena celina reprezentativnosti, koja je, nekada u službi grada, danas trebalo da istakne Muzej i njegove potencijale.

Izložba će pred publikom u Palanci biti sve do 15. septembra, a zainteresovani, mimo ovog današnjeg autorskog vođenja, mogu da je pogledaju od utorka do subote u periodu od 10 do 18 časova. Ulaz je besplatan.

Foto: Narodni muzej u Smederevskoj Palanci

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!