Predlog da minimalna garantovana penzija bude oko 12.000 dinara

2. maj 2021 – Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić predložio je uvođenje minimalne, kako je to nazvao, „garantovane penzije“ od oko 12.000 dinara, kao vid socijalnog davanja za one koji nemaju uslove ni za kakvu drugu penziju, preneo je danas Tanjug.

Ova penzija bila bi namenjena onima koji iz različitih razloga nisu imali mogućnost da ispune uslove, odnosno nisu mogli da ostvare nijednu vrstu penzije – invalidsku, porodičnu… Uslov je, kako je objasnio, da nemaju nikakvu imovinu, niti prihode, kao i da nisu korisnici nijednog vida socijalne pomoći.

Nešto slično već postoji u Hrvatskoj, koja je nedavno definisala takav model, koji predviđa u kunama iznos od oko, kada se preračuna, to je oko 12.000 dinara ili 100 evra.

Uvođenje jedne takve pomoći za te ljude civilizacijski trend kod bogatijih zemalja u Evropi, koje izdvajaju i znatno više sredstava i najavljuje da će to će biti predlog za Vladu i Skupštinu, pošto bi trebalo da se usvoji kao novo zakonsko rešenje, objasnio je Krkobabić, a preneo Tanjug.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!