Saobraćajna policija u akciji „Spid maraton“ – merenje brzine 24 časa

21. april 2021 – U okviru međunarodne akcije pojačane kontrole brzine, koja se sprovodi u 30 evropskih zemalјa koje su članice organizacije ROUDPOL, saobraćajna policija na srpskim putevima sprovodi akciju „Spid maraton“ u okviru koje se brzina neprekidno meri 24 sata. Saobraćajna policija kontroliše brzinu svim raspoloživim ručnim radarima, radarima u sistemima video-nadzora i presretačima, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila.

Akcije pojačane kontrole saobraćaja sprovodi se od ponedelјka i trajaće sedam dana, a u prva dva dana saobraćajna policija otkrila je ukupno 6.261 prekršaja prekoračenja brzine i 1.939 drugih prekršaja.

Neprilagođena brzina najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, podsećaju iz MUP-a, a poslednjih godina broj prekršaja prekoračenja brzine u dramatičnom porastu. Uprkos sveobuhvatnim kontrolama i velikom broju otkrivenih prekršaja i dalјe veliki broj vozača svakodnevno ugrožava i sebe i druge učesnike u saobraćaju prekoračujući dozvolјenu brzinu kretanja vozila.

Cilј akcije je dosledno sankcionisanje svih vozača koji budu zatečeni u prekoračenju brzine jer, kako se navodi u saopštenju, čak i malo povećanje brzine drastično pogoršava posledice saobraćajne nezgode.

Foto/ilustracije: MUP Srbije

Skorašnji članci