Ozelenjavanje i pošumlјavanje crkvene porte pri Crkvi svetog Luke

SMEDEREVO, 17. novembar 2020 – Sveštenstvo Crkve svetog apostola i evanđeliste Luke u Smederevu pokrenulo je akciju ozelenjavanja i pošumlјavanja crkvene porte. Poziv koji su tim povodom uputili prenosimo u celosti.

На првим страницама Светог Писма читамо о Едемском врту, засађеном на изворима вода, врту изобиља у коме је расло сваковрсно дрвеће „лепо за гледање и добро за јело“. Прва заповест коју је човек примио била је да овај врт ,,обрађује и чува“. Међутим, он се брзо налази изван благословеног Очевог дома и његовог загрљаја, а у створеној природи ван врта налази „трње и бодље“.

Од давнина па до данас, запуштена земља изгледа отприлике онако како су је затекли прародитељи ван „Божије баште“, а слични кутови нису резервисани само за далеке пределе него се често налазе у непосредној близини. Неретко такви углови као да позивају оне несавесне да их додатно наруже незасађеним дрвећем. Они дуго остају такви зато што нам се чине некако „преко нашег плота“, а самим тим и „туђи послом“ односно туђом одговорношћу.

Пожелевши да библијски засновану бригу о природи и љубав према творевини преточе у практично деловање, свештеници Цркве светог апостола и еванђелисте Луке у Смедереву позивају вас на акцију озелењавања и пошумљавања црквене порте.

Стара грчка изрека вели да један народ напредује када „људи саде дрвеће иако знају да никада неће седети у њиховом хладу“. Гледајући пожртвовање и љубав према нашем храму надамо да ће наше генерације да својим примером покажу наредним поколењима да смо и ми достојни наших предака.

Донирај дрво за Цркву

Неопходне саднице:

1) Бреза – девет стабала;

2) Леска – шест стабала;

3) Црвена шљива – шест стабала;

4) Чемпрес – десeт стабала;

5) Црвени јавор – шест стабала;

6) Округли јасен – шест стабала;

7) Округли багрем – шест стабала;

8) Црвено лисна трешња – шест стабала;

9) Јасмин (високо шибље) – десет стабла;

10) Јапанскa керија – десeт стабала;

11) Јапански јавор – пет стабала;

12) Јапанска трешња – пет стабала;

13) Магнолија – четири стабла;

14) Гинко лоба – четири стабла;

15) Бодљикава смрча – десет стабала;

16) Јоргован – десет стабала;

17) Полегла клека – петнаест стабала;

18) Лаванда – двадесет струка;

19) Рузмарин – двадесет струка;

20) Ловор вишња – петнаест стабала;

21) Црвенолисна шљива – седам стабала;

Старешина Цркве светог Луке

протојереј Дејан Давидовић

Skorašnji članci

error: Content is protected !!