Ova zima biće drugačija od prethodne tri, hladnija i sa više snega

Izvor: rs.sutniknews.com, 10. oktobar 2020 – Sudeći prema najavama meteorologa, očekuje nas topla i nešto suvlјa jesen, dok bi za razliku od prošle godine mogla da nas iznenadi oštrija zima.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić nedavno je otkrio da statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri.

„Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri, sa nešto većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analizirali situaciju i usaglasili svoja očekivanja“, kazao je za Tanjug Nikolić i dodao da će to usaglašavanje biti oko 20. novembra kada će se izaći sa dugoročnom prognozom za zimu.

I njegov kolega meteorolog RHMZ Nedelјko Todorović objasnio je da sa verovatnoćom od 60 odsto može da se gledajući leto kaže kakva će biti zima.

„Jedan period hladnog vremena bio je u januaru 2017. godine i to se ponavlјa na tri do četiri godine. Prošla zima je bila topla sa vrlo malo snega. Po tom nekom ritmu ponovlјivosti, verovatno je da će ova zima biti malo hladnija i sa više snega. To je neka gruba procena“, zaklјučio je Todorović u razgovoru za RTS.

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević objašnjava za „Blic“ da se dugoročne prognoze menjaju kako se približava sezona.

„Trenutne prognoze koje su rađene u oktobru pokazuju veće šanse da će zima da bude hladnija u odnosu na prosek. Međutim, kada se prognoza bude radila u novembru, može da se pokaže da će ova zima biti prosečna“, napominje Đurđević.

Tokom predstojeće zime očekuje da će u Evropi na većem delu kontinenta biti temperature toplije od prosečnih, objavio je sajt „Severe Weather Europe“. Kako navode, to ne znači da neće biti hladnih dana, već će hladnija vazdušna masa biti ređa nad kopnom.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, toplo vreme nastavlјa se i u novembru. Očekuje se da bi decembar i januara bili blaži i nešto suvlјi. Iz RHMZ-a najavlјuju umerene mrazeve u trećoj dekadi januara. Kada je reč o februaru i martu, srednje temperature biće malo iznad proseka, u martu biće više padavina.

„Poslednjih desetak godina imali smo nekoliko leta koja su bila izuzetno topla, tako da nam ovo leto deluje blago. Međutim, ako posmatramo leta od polovine 20. veka, ovo leto je bilo znatno toplije“, kaže klimatolog Vladimir Đurđević, dodajući da su sva godišnja doba iz godine u godinu toplija.

Zima 2019/2020. bila je peta najtoplija u Srbiji od 1951. godine. Srednja temperatura vazduha za zimu iznosi 3 stepena u Srbiji, za 2,4 više od proseka za period 1981-2010. godina, piše u analizi Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Najviša temperatura tokom prošle zime izmerena je u Kruševcu, u februaru i iznosila je 22.2 stepena Celzijusa, dok je najniža izmerena u Sjenici, u januaru – 20 stepeni.

Foto: N. Pavlović – podunavlje.info©

Tekst izvor: https://rs.sputniknews.com/zivot/202010091123546693-ova-zima-bice-drugacija-od-prethodne-tri/

Skorašnji članci