Produžen rok: “Zlatna struna“ i Nagrada „Tomislav Stevanović“ do 15.5.

SMEDEREVO,  13. april 2022 – Ove godine biće održan 53. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen. Kao i prethodnih godina i ove su objavljeni konkurs za „Zlatnu strunu“ i Nagradu „Tomislav Stevanović“, a organizatori su danas obavestili javnost da je rok za prijem pesama na oba konkursa produžen do 15. maja.

Nagrada „Zlatna struna“ se dodeljuje jednom godišnje jednoj osobi za najboljirukopis neobjavljenih pesama pristiglih na konkursu. Za nagradu mogu da konkurisši isključivo autori koji stvaraju na srpskom jeziku. Autori na konkurs treba da pošalju 30 do 50 neobjavljenih pesama, odštampanih u četiri primerka, iskucanih ćiriličnim pismom na srpskom jeziku.

Nagrada se sastoji od statuete „Zlatna struna“, rad akademskog vajara Selimira Jovanovića)i objavlјivanja dvojezične zbirke pesama pobednika konkursa. Laureat će biti predstavlјen na ovogodišnjem Festivalu, izbor njegovih pesama odštampan u zborniku Festivala Pesnički meridijani Smedereva, dok će zbirka pesama biti objavlјena i promovisana na Festivalu 2023. godine. Autori koji pošalјu pesme na konkurs, saglasni su da izbor iz njihove poezije, koji će sačiniti urednik edicije „Zlatna struna“, budu štampani u toj ediciji 2023. godine.

Nagrada „Tomislav Stevanović“ se dodeljuje jednom godišnje jednom pesniku za najbolju pesmu o Smederevu, kao i o svemu onome što se vezuje za ovaj grad. Autori, isključivo putem elektronske pošte, treba da dostave do dve svoje neobjavljene pesme napisane isključivo na srpskom jeziku i otkucane ćiriličnim pismom.

Najbolje pesme na ovom konkursu biće birane u tri etape: 1. Žiri će odabrati do 30 najboljih pesama, koje će 15. maja biti postavljene na zvaničnoj stranici festivala https://www.facebook.com/pesnicka.jesen/. 2. Od 15. maja do 15. juna biće glasanje na Fejsbuku i svako će moći da glasa za svog favorita lajkovanjem pesme koja mu se najviše dopada. 3. Pet autora, čije su pesme dobile najviše glasova, predstaviće na Festivalu izabrane pesme. Pobednika će odabrati publika glasanjem u sali nakon predstavljanja autora.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!