Zasedao Gradski štab za vanredne situacije u Smederevu

SMEDEREVO, 9. jul 2020 – Štab za vanredne situacije u Smederevu sastao se ove nedelje da razmotri aktuelnu epidemiološku situaciju u gradu, ali i da, još jednom, pokuša da donese odluku o nabavci paketa hrane koji bi bili pomoć najugroženijim građanima. U najkraćem, situacija je kompleksna, a paketa i dalje neće biti, predlog je odbijen.

Broj pacijenata u COVID centru se povećava, rekla je direktorka Doma zdravlja dr Svetlana Mihić Jovanović na sednici i dodala da je prošle nedelje testirano 460 pacijenata, od kojih su pozitivni 16, onih koji su testirani brzim testovima i 17 koji su testirani PCR testovima, a hospitalizovano je osam pacijenata.

Na istoj sednici je dr Željko Smiljanić, zamenik direktora Opšte bolnice “Sveti Luka”, upoznao Štab da je smederevska bolnica postala COVID bolnica. Do pre dva dana bilo je primljeno 7 pacijenata iz drugih gradova, a u tom trenutku se u  COVID bolnici nalazio 31 pacijent, od kojih su 11 bili pozitivni sa teritorije grada Smedereva. Smiljanić je takođe istakao da je Neurologija i Produženo bolničko lečenje za smeštaj  COVID pacijenata. Opšta bolnica je, kako je objasnio, stavila na raspolaganje 140 kreveta, a u rezervi je još 60 na Internom odeljenju za smeštaj  COVID pacijenta.

Miroslav Ilić, načelnik  Odeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije, upoznao je Štab da su kontrolisani ugostiteljski objekti i da kafići u Ulici kralja Petra imaju dezobarijere, sredstva za dezinfekciju, kao i da radnici nose zaštitna sredstva – maske i rukavice. Kontrolisana je i Zelena pijaca, prodavci su imali maske i rukavice, a kupci su manje poštovali zaštitne mere, izvestio je Ilić.

Tomislav Živanović, sekretar Crvenog krsta Smederevo je upoznao Štab da Crveni krst nema pakete hrane na raspolaganju, pa je komandant Štaba, gradonačelnica Jasna Avramović predložila da se donese zaključak za nabavku 100 paketa hrane koje će Centar za socijalni rad preko Crvenog krsta podeliti najugroženijim građanima. Stavila je na glasanje zaključak za nabavku paketa hrane, ali on nije usvojen zato što je pet članova Štaba bilo za, isto toliko protiv ovog predloga, a jedan je bio uzdržan.

Gradonačelnica je na istoj sednici istakla da se na teritoriji grada Smedereva javlja problem nepoštovanja distance kao i mera zaštite posebno u ugostiteljskim objektima. Neophodno da se svi građani pridržavaju mera zaštite u zatvorenom prostoru i da poštuju distancu.

Pošto su direktori smederevske bolnice i Doma zdravlja upoznali Štab da nemaju alkohola, koji im je potreban za rad u ove dve ustanove, Štab je jednoglasno doneo dva zaključka kojim se zadužuju Odsek za javne nabavke da nabavi a Odeljenje za finansije i lokalnu poresku administraciju da kupi 500 litara alkohola za potrebe Opšte bolnice “Sveti Luka”, isto toliko i za potrebe Doma zdravlja Smederevo, kao i 500 litara za potrebe Gradske uprave grada Smedereva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!