Protesti: Reagovanja udruženja na napade na novinare (VIDEO)

9. jul 2020 – SINOS: Zahteva odgovornost policajaca zbog napada na novinare; UNS: Pronaći odgovorne za napade, novinarima omogućiti nesmetan rad; SafeJournalists: Srpska policija da osigura bezbednost medijskih radnika na protestima

SINOS – Sindikat novinara Srbije protestuje  zbog  prebijanja novinara Bete na jučerašnjim demonstracijama i zahteva odgovornost policajaca koji su tukli našeg kolegu  samo zato što je profesionalno obavljao svoju radnu obavezu.

Novinar Bete nakon „intervencije“ policije

SINOS zahteva utvrđivanje odgovornosti policajca koji se nasilno i nedolično poneo prema novinarki Nova S i onih koji su juče u Novom Sadu napali ekipu RTS i snimatalju razbili kameru.

SINOS poziva policiju da osigura bezbedno radno okruženje za novinare i medijske radnike i da ne dozvoli nasrtaje na medijske kuće kao što se desilo u Novom Sadu kad su demonstranti  bacali limenke i flaše na zgradu Radio televizije Vojvodina gde je zbog razbijenog stakla jedna osoba povređena.

SINOS poziva sve medijske kuće da sa protesta i svih događaja izveštavaju profesionalno – precizno, istinito i blagovremeno a predsednika države da na konferencijama za novinare kolege koje mu postavljaju  pitanja ne etiketira kao “nepristojne” i  “nevaspitane” čime  urušava dostojanstvo i integritet  novinarske profesije.

UNS – Udruženje novinara Srbije osuđuje nasilje nad novinarima i medijskim radnicima tokom jučerašnjih demonstracija u Beogradu i drugim gradovima i poziva nadležne organe da što pre pronađu sve odgovorne za ove napade. UNS poziva policiju i građane da stanu u zaštitu novinara i omoguće im nesmetan rad.

Žikica Stevanović, izveštač novinske agencije Beta, sinoć je zadobio povrede i posekotine po celom telu u Tašmajdanskom parku u Beogradu, kada ga su ga pripadnici policije presreli, a zatim u dva navrata udarali, iako im je jasno naglasio da je novinar i pokazao novinarsku legitimaciju.

„Kako su me udarali počeo sam refleksno da padam, zbog udaraca, ali i da bih im pokazao da ne pružam otpor. Iako sam se spustio na zemlju, nastavili su da me tuku. Koliko njih, tačno ne znam. Sudeći po tragova pendreka od listova nogu do leđa i glave možda dvojica, možda trojica“, rekao je novinar Bete za UNS i dodao da je posle nekoliko trenutaka, dok je bio na zemlji, došao još jedan pripadnik MUP-a koji ga je takođe udarao.

„Mislio sam da će mi taj žandarm reći da ostanem tu, ali on je počeo da me bije. Vikao sam da sam novinar, a on me je na to opsovao. Udario me je još par puta, dok sam ležao u krvi“, kaže Stevanović, koji je bio polaznik Novinarske škole Udruženja novinara Srbije.

Osim novinara Beta, juče su napadnuti novinarke i novinari portala nova.rs. Ovaj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke Nova.rs Milica Božinović i Nataša Latković napala je policija tokom izveštavanja. Božinovićevu je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Latkovićevoj je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je ovaj portal.

Ekipi Radio-televizije Srbije je u Novom Sadu polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena.

UNS pozdravlja solidarnost novinara „Južnih vesti“, koji su po izveštaju RTS-a, odbranile ekipu njihovog dopisništva od daljih napada.

UNS smatra i da je nedopustiv napad na zgradu Radio-televizije Vojvodine na koju su, tokom protesta u Novom Sadu, demonstranti bacali limenke, flaše i topovske udare, a razbijeno je i staklo na ulazu zgrade javnog servisa.

SafeJournalists – Uveče 7. jula, građani Beograda izašli su na ulice kako bi protestovali protiv načina na koji se Vlada Srbije odnosi prema pandemiji Covid-19. Kako su sukobi demonstranata i policije eskalirali, zabeležena su najmanje tri incidenta učinjena na štetu novinara:

Dvojica snimatelja novinske agencije Tanjug fizički su napadnuta od strane demonstranata. Jedan demonstrant se obratio kamermanu agencije pitajući ga zašto snima i pokušao je da ga spreči tako što ga je zgrabio za ruku i udario u stomak. Drugi kamerman napadnut je dok su demonstranti bežali od suzavca. Njegova kamera je oborena i od njega je zatraženo da preda snimke. Demonstranti su otišli ​​kada je on to odbio.

Policajci u civilu pokušali su da spreče novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića da snime kako policajci tuku demonstranta u parku ispred Predsedništva Srbije

Policija je sprečila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S, da pomogne povređenom muškarcu. Božinović je pokušala da objasni da je na dužnosti, ali policajac ju je pendrekom udario po zadnjici.

Video snimci tri incidenta dostupni su na internetu.

– Policija je koristila prekomernu silu prema građanima, neki demonstranti su bili nasilni i u tako ekstremnim okolnostima napadnuti su novinari. Pozivamo policiju da obrate pažnju i zaštite medijske ekipe, a naše kolege da nose vidna novinarska obeležja i izbegavaju situacije koje mogu da ugroze njihovu bezbednost – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Bodrožić je izrazio žaljenje što u utorak uveče RTS, javni servis u Srbiji, nije izveštavao građane Srbije o dramatičnim događajima koji su se odvijali i dodao Želeo bih da istaknem medijske ekipe TV N1, Al Jazeera Balkan, portal Nova S, dnevnog lista Danas i drugih profesionalnih medija koji su hrabro izveštavali o događajima pružajući blagovremene i objektivne informacije o protestima građanima Srbije i regiona.

SafeJournalists mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje svako nasilje nad novinarima i pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u zahtevima upućenim srpskim vlastima. U skladu sa svojim mandatom, policija mora da osigura bezbedno radno okruženje za novinare i mora da utvrdi ko je i zašto prekršio njihova prava tokom protesta. Mora da utvrdi da li su prekoračena ovlašćenja policije i ako jesu, procesuira odgovorne osobe.

Pridružujemo se NUNS – u i u pozivu novinarima koji izveštavaju sa protesta da budu vidno obeleženi – njihova obeležja treba da budu na vidljivom mestu i moraju da učine sve što je moguće u datim okolnostima da se pred policijom i građanima identifikuju kao novinari na zadatku.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat medija Crne Gore.

Foto/ilustracije: twitter, printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!