Kako sprečiti poleganje rasada povrća

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 19. februar 2020 – Podunavlje.info sa zadovoljstvom nastavlja saradnju sa kompanijom Galenika – Fitofarmacija, koja je uspostvaljena prošle godine. Kompanija će tokom 2020. imati baner na našem portalu, a istovremeno ćemo objavljivati i savete njihovih stručnjaka u svim granama poljoprivredne proizvodnje. Prvi savet odnosi se na proizvodnju povrća.

Nakon nicanja biljaka u kontejnerima najznačajnija bolest je poleganje rasada koju prouzrokuje gljivica Pythium spp.

Simptomi

Najveće štete nanosi u proizvodnji rasada, početni simptomi su u vidu vodenastih pega, one se povećavaju i šire, a tek iznikla biljčica izumire. Zaraženi deo stabla je uvek tanji od zdravog dela, pa biljke poležu. Pojedine biljke ili više njih mogu da stradaju ne gubeći normalan izgled.

Na obolelim delovima biljaka primećuju se beličasti končići koji se protežu i na površini zemljišta. Polegle biljčice brzo uginu. Iz obolelih biljaka zaraza se brzo širi na zdrave, tako da može doći do potpunog propadanja rasada.

Širenju bolesti pogoduje prevelika vlažnost, velika gustina i slabo provetravanje.

Mere zaštite

Kod suzbijanja, pored hemijskih mera borbe, potrebno je obezbediti provetrenost i biljkama dati optimalne količine vode i izbegavati preobilna zalivanja.

Kao mera zaštite pored pravilnog zalivanja i dobre provetrenosti, primeniti preparat BALB 0,2% neposredno posle nicanja, pre rasađivanja i nakon rasađivanja.

Fungicid BALB je sistemični preparat čija je aktivna materija propomokarb hidrohlorid, koristi se za suzbijanje prouzrokovača plamenjače i poleganja rasada, i potrebno ga je primeniti u početnim fazama razvoja odmah nakon nicanja biljaka zalivanjem rasada. Koncentracija primene je 0,2% odnosno 20 ml/ 10 litara vode i takvim rastvorom se zalije 6-8 m².

BALB ne treba primenjivati u proizvodnji ljutih papričica i sorti paprike kratke vegetacije.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika – Fitofarmacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!