Treća godišnjica smrti lađara – tužba odbačena, niko nije odgovarao

2. novembar 2019 – Sutra se navršava tri godine od potonuća samohodnog teretnjaka Beograd 10 kod Smedereva, kada su dva člana posade izgubili živote. Tim povodom oglasilo se Udruženje profesionalnih lađara Srbije, podsećajući da zbog propusta koji su doveli do stradanja njihovih kolega niko nije izveden pred lice pravde.

Pre dva meseca je porodicama poginulih lađara, navode iz Udruženja, stiglo rešenje o odbacivanju krivične prijave, koja je podneta 22.12.2017. protiv odgovornih lica zbog izvršenja teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti. Tužilaštvo smatra, kažu lađari, da ne postoji osnova sumnje za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Porodice su uložile žalbu pozivajući se na nerelevantnost zaključka veštaka zaduženog za slučaj, da je do potonuća došlo zbog zamora materijala. Naime, kako tvrde, zaključak veštaka nije ničim dokumentovan niti su prikazane laboratorijske analize čvrstoće i elastičnosti brodskog trupa.

Iz Udruženja podsećaju da su pre dve godine odradili analizu i istragu nemilog događaja sa osvrtom na sva neodgovorena pitanja. Njihova zapažanja kao profesionalnih lađara, na žalost, niko nije uzeo u razmatranje.

Zataškavanje ovog slučaja je rađeno na svim nivoima, tvrde lađari, a sve češća potapanja brodova kao i povidbene nezgode u našoj zemlji uporno ukazuju da deo sistema definitivno ne funkcioniše kako treba.

Udruženje je objavilo kompletnu analizu slučaja i pozivaju tužilaštvo kao i medije da proprate ovaj slučaj kako bi se odgovorni,  bar pod monitoringom javnosti, naterali da rade svoj posao časno, odgovorno i pošteno.

Studiju nesreće koja je koštala života dvojicu članova Udruženja profesionalnih lađara Srbije možete da pogledate OVDE:

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!