Predavanje o odnosu tišine i zvuka u filmu

SMEDEREVO, 9. decembar 2019 – Tišina u filmu i njen odnos sa zvukom tema je predavanja u okviru obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo. Na predavanju pod nazivom „Četiri ‘pogleda’ na odnos tišine i zvuka u filmu“ koje će biti održano ovog utorka, o tome će, uz odgovarajući ilustrativni materijal, govoriti Monika Novaković, istraživač-pripravnik na Muzikološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na predavanju će biti predstavljena četiri filma, neka od najreprezentativnijih ostvarenja u sedmoj umetnosti čiji režiseri promišljaju odnos tišine i zvuka; „Samuraj“ (Le Samouraï [1967], „Gojine utvare“ (Goya’s Ghosts [2006]), „Umetnik“ (The Artist [2011]) i „Činovi osvete“ (Acts of Vengeance [2017]). Svi ovi filmovi, tačnije njihovi autori, bave se odnosnom zvuka i tišine u sedmoj umetnosti kroz različite vidove režiserskih rešenja, a koja mogu da daju odgovore na mnogobrojna pitanja koja se javljaju u vezi sa ovim fenomenom. Da li se tišina izjednačava sa zvukom u filmu ili marginalizuje u odnosu na zvuk? Koji je njen smisao i funkcija? Šta ona znači? Pokušaj da se odgovori na ova pitanja može nas odvesti ka boljem razumevanju tišine.

Monika Novaković je osnovne i master akademske studije muzikologije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti (Univerzitet umetnosti u Beogradu) uspešno odbranivši svoj master rad pod nazivom Ceo svet (muzike) je pozornica – Remedijalizacija muzike za pozorište Zorana Erića. Sada je na doktorskim akademskim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti.

Bavila se širokim spektrom tema vezanih za domaće (Petar Krančević, Zoran Erić, Svetislav Božić, Zoran Simjanović) i strane (Karlhajnc Štokhauzen, Edgar Varez) autore, ali je fokus njenog profesionalnog interesovanja usmeren ka istraživanju primenjene muzike – kako filmske, tako i pozorišne, najpre u domenu nacionalne istorije muzike, potom i opšte istorije muzike. Stoga, bavila se temom odnosa tišine i zvuka u filmu, intermedijalnosti u filmu kao i mestu muzike u teatru okrutnosti Antonena Artoa.

Ulaz na program, koji počinje 19 sati, u Koncertnoj dvorani je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!