Počinju centralni programi 50. Smederevske pesničke jeseni

SMEDEREVO, 15. oktobar 2019 – Sajmom poezije, devetnaestim po redu, u Narodnoj biblioteci Smederevo danas od 10 i 30 počinju centralni programi jubilarnog, 50. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen.

Biblioteka je priredila jedinstvenu izložbu pesničkih knjiga na srpskom jeziku objavljenih između dva festivala. Izložbu knjiga i dokumenata iz fondova Biblioteke o Momčilu Nastasijeviću (125 godina od rođenja), Vojislavu Iliću (125 godina od smrti) i Voltu Vitmenu (200 godina od rođenja) otvoriće Marina Lazović, direktorka, a stihove velikih pesnika govoriće Miljan Guberinić. Takođe, predviđena je i svečanost darivanja –  domaći i strani pesnici darivaće svoje najnovije knjige Narodnoj biblioteci Smederevo

Pesništvo u temeljima grada je naredni program u Muzeju u Smederevu, od 12 sati – prezentacija postavke Muzeja gostima Festivala, promocija ovogodišnjih festivalskih izdanja i susret pesnika sa novinarima.

Pesnička baština biće nastavljena od 19 časova, kada će biti podsećanje na 110 godina od objavljivanja pesme Santa Maria della Salute. Potom će pesme kazivati dosadašnji laureati Smederevskog Orfeja, a nakon reči predsednice žirija Tatjane Lazarević Milošević, svečano će biti uručena nagrada Smederevski Orfej za 2019. godinu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!