Novi način obračuna penzija: moguće usklađivanje na tri načina

17. novembar 2022 – Vlada Srbije usvojila je danas izmene Zakona o penzijskom osiguranju, prema kojima je predložena promena načina usklađivanja iznosa penzija. Predviđeno je da se način obračuna procenta usklađivanja penzija određuje u zavisnosti od odnosa visine isplaćenih penzija i novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju prema visini bruto domaćeg proizvoda.

U zavisnosti od visine tog odnosa predlaže se da se penzije od januara naredne godine usklađuju na jedan od tri načina: prema kretanju zarada, kretanju potrošačkih cena ili tako da se uzima u obzir polovina procenta promene zarada i polovina procenta promene potrošačkih cena.

Na ovaj način, kako je obrazloženo obezbeđeno je da rast penzija prati rast zarada u periodima kada je niže učešće rashoda za penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju u bruto domaćem proizvodu, a u periodima kada je to učešće veće obezbeđuje se zadržanje kupovne moći penzija njihovim usklađivanjem prema potrošačkim cenama.

Mimo toga, podsećamo, penzije od 1. novembra, dakle za decembarska primanja, treba da budu veće za devet odsto, a naredno povećanje uslediće će od 1. januara 2023. godine i iznosiće 12,1 odsto.

Sa tim povećanjima prosečna penzija, koja sada iznosi 30.965 dinara, u prvom krugu će biti uvećana za 2.786 dinara, pa će iznositi 33.751 dinar, a u drugom će biti veća za još 4.083 dinara, pa će u prvim mesecima iduće godine biti 37.834 dinara.

Foto/ilustracija: pixabay.com/podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!