Mayekawa SRB će kapacitetom i profitom biti njihova prva fabrika u svetu

SMEDEREVO, 5. oktobar 2019 – U Smederevu je u petak otvorena  fabrika za proizvodnju industrijskih rashladnih uređaja „Mayekawa SRB“.

Kako je došlo do realizacije tog projekta, kako se jedna svetska kompanija odlučila da dođe baš u ovaj grad, za Podunavlje.info govori direktor Žikica Andrejević.

– Više od 34 godine sam u kontaktu sa njima. Dugo sam bio radnik Fagrama, gde smo još 1986. godine napravili ugovor sa tadašnjom firmom Mycom Europe, tako se zvala. I mi smo proizvodili komponente za tu belgijsku firmu, čiji je vlasnik bio upravo Sin Mayakawa. Ta kompannija je osnovana 1924. i za koju godinu slavi stogodišnjicu. Što se tiče proizvodnje rashladnih uređaja i agregata – u svetu nema kvalitetnije, jer oni zastupaju proizvodnju uređaja i agregata na bazi, kako Englezi kažu – ’natural five’, ili prirodnih pet elemenata. Tu nema freona. Ono što Amerika sad forsira i radi, što je predsednik Tramp, nažalost, poništio, Pariski dogovor. Prvi ugovor je napravljen u Japanu, baš u ovoj firmi u gradu Kjoto. Potom je bio Montreal, Kopenhagen, pa Pariz. Reč je o zaštiti planete Zemlje i sprečavanju oštećenja ozonskog omotača.  Japanci žele da zaštite planetu i u tom pravcu su razvijali svoje proizvode i svoj program. Drago mi je da u ovoj državi imamo jednu takvu firmu koja će proizvoditi agregate na svetskom nivou i sa svetskom tehnologijom – kaže Andrejević i nastavlja da objašnjava otkud Mayekawa u Smederevu:

– Kasnije, kad je Fagram otišao pod stečaj, otvorio sam privatnu firmu, koja i danas posluje pod imenom Klima Smederevo, a sada je moj sin njen direktor, preduzeća koje je generalni zastupnik ove japanske kompanije za područje bivše Jugoslavije. Kompresori i ovo što mi proizvodimo u ovoj fabrici samo je jedna komponenta. Ostale komponente kupujemo na evropskom i svetskom tržištu, tako da onda mi dizajniramo te velike rashladne sisteme. U pitanju su pivare, mesne industrije, hladnjače, petrohemijska i sva ostala postrojenja koja zahtevaju rashladnu tehniku. Ovde nije reč o kućnoj klimi i takvim malim aparatima i uređajima, nego se radi o industrijskim uređajima i postrojenjima ogromnih kapaciteta, od jednog megavata i više. Trenutno se u fabrici mogu videti agregati koji su najmanji koje naša fabrika proizvodi. Pre nedelju dana smo otpremili osam agregata za Nemačku, koji su tri puta gabaritniji od ovih. Sve zavisi od potrebe tržišta šta radimo i proizvodimo. Planiramo do kraja godine da proizvedemo četrdesetak velikih agregata. Do sada smo isporučili Španiji tri uređaja za brodove, tri čilera (rashladni uređaji) za Poljsku, osam agregata za Nemačku. Danas se otpremaju četiri agregata za Španiju I pripremamo, u toku je proizvodnja, četiri agregata za Tursku – navodi do sad urađeno direktor ove nove srpske firme i potvrđuje da je to baš tako:

– Mayekawa SRB je srpska firma i ja sam osnivač. Prilikom osnivanja, u nazivu nismo mogli da imamo reč Srbija, ali zato jer bila potrebna odluka Vlade, koju nismo mogli dugo da čekamo. Onda sam pitao da li može skraćenica SRB, jer nas to opredeljuje u poslovnom svetu, da znaju na koga se odnosi taj naziv. Firmu sam osnovao kao srpsku, ali je sto posto vlasnik Japanac, odnosno Mayekava Holding iz Švajcarske. Matična kompanija iz Japana u 40 zemalja sveta ima određenu proizvodnju i razvili su predstavništva, recimo u Meksiku se takođe proizvode kompresori – objašnjava Andrević.

– Ovde zapošljavamo 33 naša radnika, Sekuritas iz Beograda nas prati u kompletnom obezbeđenju objekta, zatim SNZ Inženjering, koji je naša podrška ožičenja i spajanja svih komponenti na kompresoru, mikroprocesora i ostalih elemenata automatike, kao i Klima, koja ima blisku saradnju sa novootvorenom fabrikom. Imamo potrebu da određena firma na nekoliko dana pošalje potreban broj radnika da završimo poslove, pa smo zbog racionalizacije odlučili da nemamo određene profile radnika. U budućnosti planiramo da pored postojeće napravimo još dve hale. Znači, ovo je prva, imaćemo i drugu i treću fazu. Nakon te treće faze imaćemo dvesta, dvesta pedeset do trista radnika. Nadam se da ćemo tada prestići Mayekawa Europe u Briselu i da ćemo sa kapacitetom i profitom biti njihova prva fabrika u svetu.

Svi naši radnici su obučeni u Belgiji ili u našoj (smederevskoj) firmi EM-DIP, koja za nas proizvodi sudove pod pritiskom i pošto ima dosta zavarivačkih radova, kod njih smo dva meseca obučavali zavarivače, nakon čega su, na drugom mestu, polagali za sertifikate za te postupke zavarivanja. U Briselu na obuci su bili i naši inženjeri, farbari, monteri. Inače, naša proizvodnja se kontroliše radiografskim ispitivanjem (rentgensko snimanje), zavareni spojevi se pregledaju rentgenom i do sada smo sto posto uspešni. Mogu da kažem da zaista imamo vrhunski kvalitet – kaže Andrejević, tokom razgovora koji je vođen u kratkom intermecu između dočeka brojnih gostiju na svečanom otvaranju.

– Drago mi je što nas je za ovo svečano otvaranje poslužilo lepo vreme i što su tu naši prijatelji iz mnogih zemalja, iz Mayekawe. Nisu mogli svi da dođu, recimo iz Južnoafričke Republike trebalo im je tri nedelje da dobiju vizu, ali su ovde gosti iz Španije, Francuske, Belgije, Poljske, Dubaija, Saudijske Arabije. Tu su i naši komitenti, kao što je Nektar iz Bačke Palanke, Nektar iz Vladičinog Hana, gde smo napravili sva tri rashladna postrojenja, zatim Monikom iz Aleksinca, u čijoj su hladnjači ugrađeni svi naši agregati i urađena kompletna rekonstrukcija te hladnjače, sa monitoringom. To znači da ja preko telefona, tableta ili kompjutera mogu da se u svakom momentu ’prikačim’ i vidim šta se događa, da pratimo sve parametre, pritiske i temperature u komorama, čak i pod ispod, kolika je temperature tla… To je viši stepen održavanja i rada, i mi smo preteča u Srbiji što se tiče takve organizacije – ne bez ponosa kaže direktor Mayekawa SRB.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!