Druga šansa za privrednike čiji prvi biznis nije uspeo

10. maj 2019 – Ne samo kod nas, privrednici koji nisu uspeli suočavaju se sa strahom da se ponovo upuste u biznis. Tako je i u većini država članica EU – oko polovine preduzeća ne preživi pet godina poslovanja u zemljama Dunavskog regiona, a u stečaju bude oko 15 posto takvih firmi. Zbog toga je u zemljama Dunavskog regiona pokrenut projekat druge šanse  – Danube Chance 2.0, koji u našoj zemlji sprovodi Privredna komora Srbije. Projekat traje do kraja juna naredne godine, a za tu namenu izdvojeno je ukupno 1.822.550 evra na nivou svih zemalja učesnica projekta Interreg Dunavskog internacionalnog programa.

Privredna komora Srbije, sa partnerima iz regiona, učestvuje u tom projektu čiji je cilj da ohrabri privrednike koji nisu imali sreće u prvom pokušaju, da počnu novo poslovanje. Da realizacija  Danube Chance 2.0 projekta može značajno da doprinese ekonomskom razvoju zemlje govori podatak Evropske komisije da biznisi koji su ponovo pokrenuti, rastu brže od onih koji posluju prvi put, uzimajući u obzir promet i nova radna mesta.

U okviru Danube chance 2.0 projekta Privredna komora Srbije je već organizovala sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija i organizacija, predstavnicima uspešnih kompanija, ali i onih u problemu, kao i sa početnicima u poslovanju, na kojima je predstavljen koncept projekta Druga šansa. Jedan od vidova pomoći je i izrada „Alata za samoprocenu poslovanja“, koji je namenjen ranom upozoravanju na probleme u poslovanju, kao i za procenu da li su privrednici spremni i da li ima potencijala za novi izlazak na tržište. Privrednici i preduzetnici se na sastancima koje organizuje Komora upoznaju sa programima podrške koji su im dostupni, jer mnogi nisu bili, ispostavilo se, upoznati sa svim mogućnostima koje su mogle da im spasu biznis kada su prvi put zapali u teškoće.

U Srbiji je prošle godine, prema zvaničnim podacima, ugašeno 1.707 privrednih društava, a 14.418 preduzetnika je prestalo sa radom, tako da za sprovođenje ovakvog projekta ima osnova.

error: Content is protected !!