SAXperience on Tour – Koncert dua Prometheus u Smederevu

SMEDEREVO, 6. oktobar 2019 – U Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu večeras nastupaju Džosef Abad, saksofon i Marko Stuparević, klavir, duo Prometheus. Koncert u 20 časova, na koji je ulaz slobodan, organizovan je u saradnji sa Muzičkom školom „Kosta Manojlović“ iz Smedereva.
Duo Prometheus je dvojac, saksofon i klavir, čije je sedište u Hartfordu i Nјujorku. Specijalizovali su se za izvođenje dela baroknog perioda, klasične literature, kao i savremene muzike. Kao što nagoveštava mitski naziv sastava, darovanje vatre lјudima, duo nastoji da utiče na društvenu zajednicu negujući publiku, ali takođe i donirajući deo svojih prihoda lokalnim humanitarnim organizacijama.

Marko Stuparević i Džozef Abad su se upoznali 2011. godine kao stipendisti programa za kamernu muziku na Konzevratorijumu Hartt School Performance. Od tada uspešno nastupaju širom Sjedinjenih Američkih Država. Održali su više od 40 resitala, svirajući u okviru različitih koncertnih serija, u crkvama, bibliotekama, ali i u penzionerskim zajednicama. Debitovali su 2016. godine na Festivalu folklorne muzike u Siglufjorduru (Island), a priznanje kritike su pobrali nastupima širom Nјujorka i oblasti Nove Engleske. Godine 2018. su objavili svoj prvi snimak u okviru kompakt diska Spectra, Connecticut Composers Inc. na kojem su premijerno predstavili delo Rajana Džespersona Icarus za saksofon i klavir. Duo Prometheus će u sezoni 2019/2020 proširiti svoj već rakošan repertoar bogatom zbirkom kompozicija inspirisanih folklornim stilovima različitih krajeva sveta, kao i novim delima istaknutih savremenih kompozitora. U isto vreme, proširiće svoju društveno odgovornu delatnost, donirajući prihod sa koncerata još dužoj listi dobrotvornih organizacija.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!