Ju Cong i Risto Vasilevski ovogodišnji dobitnici Zlatnog ključa Smedereva

SMEDEREVO, 4. oktobar 2019 – Pesnici Ju Cong (Kina) i Risto Vasilevski (Srbija-Severna Makedonija) ravnopravni su dobitnici ovogodišnje nagrade Zlatni ključ Smedereva jubilarnog, 50. Međunarodnog festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Ju Cong, kineski pesnik iz provincije Hebei, rođen je 1956. godine i pripada generaciji pisaca i pesnika stasalih posle nekih važnih događaja u savremenoj istoriji Kine. Objavio je, pored ostalih, knjige pesama „Obrisi preživelih“, „Sve zore sveta“, „San slobode“, „Najvoljenije“. Objavio je više eseja o poeziji. Pesme su mu prirodne, sveže i jednostavne. Od svakodnevnih tema, često dopiru i do najdubljih ambisa života. Ju Cong je od početka svog književnog rada bio angažovan u književnom životu Kine, posebno u traženju novih pravaca razvoja kineske poezije. Zahvaljujući poeziji i ukupnom književnom angažovanju, Ju Cong je dobitnik prestižnih nagrada za književnost, navodi se u obrazloženju festivalske odluke.

Risto Vasilevski rođen je 1943. godine u selu Nakolec, Prespa, Makedonija. Školovao se u rodnom mestu, Ljubojnu i Skoplju. Studirao je arhitekturu. Živi u Smederevu. Piše pesme na srpskom i makedonskom jeziku. Član je Makedonske akademije nauka i umetnosti. Pored poezije, piše i za decu, esejista je, antologičar, književni kritičar, prevodilac i izdavač. Objavio je Izabrana dela u 15 tomova. Prevođen je na veliki broj jezika, dobitnik je značajnih književnih priznanja u Srbiji, Makedoniji i u nizu drugih zemalja. Dobitnik je više nagrada za prevođenje. Može se reći da je književna biografija Riste Vasilevskog jedna od najbogatijih književnih biografija na srpskom i makedonskom jeziku. Pošto se radi o jubilarnom festivalu Smedervska pesnička jesen, nije nebitno napomenuti da je Vasilevski bio jedan od prvih osnivača ovog festivala pre pedeset godina.

Osim Zlatnog ključa Smedereva biće dodeljene nagrade Zlatna struna, Smederevski orfej, a u okviru dečjeg programa, osim Zlatnog ključića, ove godine će prvi put biti dodeljena nagrada Zlatno slovce. Dobitnik će biti izabran između pesama sa istim naslovom – Naopačke, ovogodišnjeg laureata nagrade Zlatni ključić, Branka Stevanovića, a u konkurenciji je dvanaest osnovaca sa teritorije grada Smedereva izabranih na konkursu Zlatno slovce.

Festival poezije u Smederevu počinje susretima pesnika Smedereva sa učenicima seoskih osnovnih škola i darivanjem školskih i seoskih biblioteka izdanjima Festivala, od 7. do 11. oktobra, dok će centralni programi biti održani od 15. do 18. oktobra, kada će biti održan i mini koncert grupe OPS pod nazivom „A sad malo buke!“

Smederevska pesnička jesen, koja će ove godine ugostiti više od stotinu pesnika iz 25 zemalja, biće predstavljena i na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu u ponedeljak, 21. oktobra, preko festivalskih idanja kojih je ove godine 13 u ediciji Meridijani, zatim tri knjige ovogodišnjih dobitnika, Zbornik festivala, edicije Zlatna struna i Zlatno slovce.

Pokrovitelji Festivala su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture i informisanja, a jubilarnu Smederevsku pesničku jesen podržali su i Pošta Srbije, Fruvita, Timi trejd, Nju pres, Dunav osiguranje, Minel, Meser Tehnogas, Graps i ambasade Republike Azerbejdžana i NR Kine.

Foto: Smederevska pesnička jesen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!