Odluka o naknadama za reklamiranje na javnim površinama čeka uputstvo

SMEDEREVO, 22. maj 2019 – Predstavnici malih privrednika, vlasnika i zakupaca poslovnih prostora, smederevskog Opšteg udruženja preduzetnika i Gradske uprave sastali su se po drugi put da se dogovore šta će biti sa primenom Odluke o naknadama za korišćenje javnih površina za teritoriju grada Smedereva, koja je izazvala toliko bure proteklih dana.  Za sada se njene odredbe ne sprovode, jer je postignuta saglasnost da prvo treba da bude urađeno i, za preduzetnike, vrlo važno – objavljeno uputstvo za njenu primenu u praksi. Predstavnici preduzetnika su izneli niz primedbi i sugestija, koje gradske službe treba da razmotre, tako da je sve još uvek na čekanju.

Više nije u pitanju da li će smederevski preduzetnici i mali privrednici plaćati i kada se oglašavaju na sopstvenim radnjama i poslovnim prostorima, Odluka će, očigledno, ostati na snazi, ali neće početi da se primenjuje dok ne bude definisano pre svega šta su to javne površine na koje se odnosi, da bi se znalo za šta i koliko se plaća.

– Insistiramo na tome kako se ne bi ostavio prostor inspektorima da po slobodnoj proceni određuju, mora da se zna šta se tačno i koliko naplaćuje. Uputstvo, čije donošenje se čeka,mora da bude jasno, da ne bude prostora za zabunu i „interpretacije“ onih koji će Odluku sprovoditi – kaže Ivan Savić, sekretar Opšteg udruženja preduzetnika.

Prenosi i da su i na ovom sastanku tražili da se prostor za reklamiranje na koji se ne plaća naknada, a koji je sada predviđen na 0,25 metara poveća na metar kvadratni. I, ne manje važno, ako već ne može da se izbegne plaćanje,da ne bude selektivne primene Odluke. Jer, kada se definiše šta se i koliko naplaćuje, onda će morati svi podjednako to da trpe, da ne bude da se kola slome samo na leđima malih privatnika i preduzetnika.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!