Restaurirane ikone Uroša Predića ponovo u Todićevoj crkvi

SMEDEREVO, 22. maj 2019 – Iz Galerije Matice srpske u Novom Sadu nedavno su, nakon dve godine, sa restauracije vraćene tri pokretne ikone Uroša Predića koje su crkvi Svetog Georgija – zadužbini brodarskog kapetana i brodovlasnika Dragutina V. Todića u Kostolcu u vreme izgradnje hrama poklonili industrijalci Đorđe Vajfert, sopstvenik i dr Ferdinand Gramberg i Šarl Marešal upravnici Rudnika uglja „Kostolac“, objavio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

S obzirom na činjenicu da se radi o slikama u sastavu nepokretnog kulturnog dobra crkve Svetog Georgija, u realizaciju projekta su se uključile i nadležne stručne službe Regionalni i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, kao i da je za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova bilo neophodno prethodno pribaviti uslove i saglasnosti na projekat. Srpska pravoslavna crkva kao vlasnik, odnosno Eparhija braničevska i vladika Ignjatije, dali su saglasnost i blagoslov za restauraciju ikona.

U pitanju su štafelajne slike velikog formata, rađene tehnikom ulja na platnu: Sv. Georgije ubija aždaju, Sv. Ignjatije i Sv. Prokopije. Ikone su naslikane i poklonjene Todićevoj zadužbini ubrzo po osvećenju hrama 1925. godine i decenijama su bile izložene negativnom uticaju nestabilne temperature i vlažnosti u crkvi, ali i delovanju visoke koncentracije nečistoće u vazduhu koja dopire sa obližnjeg pepelišta TE Kostolac, što je sve dovelo do brojnih oštećenja na bojenom sloju, platnu i ramovima.

Konzervaciju i restauraciju ikona iz Todićeve crkve u Starom Kostolcu izvela je slikar konzervator Sandra Jakovljević u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, uz nadzor vodećih stručnjaka za restauraciju slika Uroša Predića. Projekat je uspešno realizovan zahvaljujući inicijativi Snežane Milošević slikarke iz Kostolca koja je obezbedila finansijsku podršku kostolačkog ogranka Elektroprivrede Srbije, uz angažovanje slikara konzervatora Sandre Jakovljević koja je 2015. godine izradila projekat.

Restauraciji ikona Uroša Predića prethodili su arhitektonski radovi na ovom spomeniku kulture, statička sanacija crkve i restauracija fasada sa veoma bogatom dekorativnom plastikom, koji su izvedeni tokom 2012. godine. Na lokalitetu Mali grad – Todića crkva već godinama se sprovode arheološka iskopavanja u okviru projekta Istraživanje srednjevekovnog Braničeva, Narodnog muzeja u Požarevcu.

Informacija i foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo