Vozimo, uglavnom, punoletne automobile

BEOGRAD/SMEDEREVO, 25. april 2019 – Agencija za bezbednost saobraćaja sprovela je obimno istraživanje i izvršila merenje najvažnijih indikatora bezbednosti saobraćaja za Republiku Srbiju. Istraživanje je realizovano na teritoriji svake od 27 policijskih uprava, a jedan od kriterijuma je bio I starost vozila. Na području Policijske uprave Smederevo, koja osim Smedereva pokriva i Smederevsku Palanku i Veliku Planu, prosečna starost vozila koja su u saobraćaju je 19, 2 godine! To je lošije u odnosu na podatke za celu Srbiji, gde su vozila u proseku dve godine mlađa – 17,1, ali treba reći da tome znatan doprinos daje Beograd, gde je, za razliku od ostatka države, prosek 13,3 godine.

Prosečna starost voznog parka na području Policijske uprave Smederevo je 19,2 godine, što odgovara, kako stoji u istraživanju, „niskoj vrednost indikatora“. Putnički automobili su neznatno mlađi, tako da njihova prosečna starost iznosi 18,4 godine. Automobila mlađih od 6 godina ima 1,7%, dok je 93,1% putničkih automobila starije od 10 godina. Komercijalna vozila u Smederevu i dva susedna grada u okviru Policijske uprave, čine 8,8% voznog parka, a 2,5% voznog parka čine dvotočkaši. Većina vozila ima, kako se to stručno objašnjava u istraživanju, bezbedonosne karakteristike NACP skora niže od merodavnog vozila (89,8%), zbog čega je, pogađate, indikator bezbednosnih karakteristika vozila veoma nizak.

Za ilustraciju, po podacima Evropske agencije za zaštitu životne sredine, koja vrlo brine o starosti vozila i iz razumljivih razloga prati koliko ih je i kakvih u upotrebi, prosečna starost vozila je, recimo, u Austriji 6,81 godina, a u Sloveniji – 8,06 godina. U nama susednim Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj to je: Bugarska, za naše prilike neverovatnih 6,54, Rumunija – 7,72, Mađarska – 8,47 godina. Najgore su, od praćenih tridesetak zemalja, Estonija sa 11 i Slovačka sa 11,34 godine prosečne starosti putničkih automobila. Ko ne veruje, evo linka: https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/daviz/average-age-of-road-vehicles-6#tab-chart_1. Da sve bude zanimljivije, i po nas gore, ovo su podaci od pre tri godine, sada su, verovatno, brojke manje, s obzirom da u međuvremenu nije bilo neke ekonomske krize.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!