Hrvati prodali Palanački kiseljak beogradskom Vik Pro Univerzalu

30. jun 2022 – Hrvatska Atlantic grupa prodala je Palanački kiseljak, firmu u Smederevskoj Palanci, kompaniji Vik Pro Univerzal. Prodata je cela proizvodnja sa svom imovinom, uključujući i tradicionalni brend mineralne vode Karađorđe. Novi vlasnik će preuzeti i zaposlene u Palanačkom kiseljaku, objavio je Bonitet.

Atlantic grupa je ‘Palanački kiseljak’ dobila u kupovini „Droge Kolinske“ 2010. godine, a sa njim i  „Soko Štark“ i „Grand Prom“.  Vrednost tog ugovora bila je 382 miliona evra. Atlantic je do sada koristila ovaj pogon za punjenje proizvoda iz linije brenda Cockta, a to će i nastaviti ubuduće, ali uslužno kod novog vlasnika.

„Prodaja ove proizvodne lokacije deo je procesa dezinvestiranja manjih i non-kor delatnosti u skladu s Atlantic-ovom korporativnom strategijom“, saopštili su u Atlantic grupi koja je jedna od najvećih prehrambenih kompanija u regionu koja je u Srbiji vlasnik brendova Bakina tajna, Grand kafa, konditorske industrije Soko Štark u čijem sastavu su brendovi čokoladna bananica i Smoki.

Novi vlasnik Palanačkog kiseljaka, Vik Pro Univerzal u vlasništvu je srpskog preduzetnika Mirka Cvetinovića, firma je sa dugogodišnjim iskustvom u segmentu voda i bezalkoholnih napitaka, mada dosad primarno na području trgovine, piše Poslovni dnevnik.

Atlantic je objavio na Zagrebačkoj berzi da Vik Pro Univerzal nastavlja strateški razvoj poslovanja na ovoj proizvodnoj lokaciji, dok direktorka firme Maja Cvetinović najavljuje predstojeći investicioni ciklus,  novim zapošljavanjem.

Na tržištu mineralne vode u Srbiji, prema sagovornici lista, postoji prostor za njihove razvojne aktivnosti na novom brendu. U prvoj fazi, nakon preuzimanja proizvodnog pogona Palanački Kiseljak, uz nastavak saradnje s Atlanticom (punjenje proizvoda iz linije brenda Cockta), otkriva da je u planu i saradnja s Lidlom.

“Jedak krak našeg poslovanja baziraće se na saradnji s Lidlom. Za njihovu robnu marku puniće se mineralna voda”, navodi direktorka.

Iznos najavljene investicije u predstojeći razvoj brenda mineralne vode Karađorđe, Cvetinović nije želela da otkrije, ali istakla je važnost tradicije u proizvodnji koja datira iz 18. veka, te u širem kontekstu očekivanja u pogledu procvata tamošnjeg lečilišta s izvorima mineralne vode, prenosi Bonitet.

Foto/ilustracija: palankadans.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!