Vila Obrenovića – cilj 10.000 posetilaca godišnje

SMEDEREVO, 1. maj 2018 – Letnjikovac dinastije Obrenović tokom 2017. godine je posetilo 6684, a ove godine u Javnom preduzeću Smederevska tvrđava, koje organizuje posete, očekuju osam-devet hiljada onih koji će ga obići, a cilj je da ih bude i svih 10.000.

Protokolom potpisanim 2016. godine između Grada Smedereva i Uprave za zajedničke objekte Vlade republike Srbije, omogućene su turističke posete Vili dinastije Obrenović. Svake godine od 10. aprila do 10. oktobra otvorena je sezona poseta, slično načinu na koji su organizovane posete Belom dvoru na Dedinju. Određeni su dani za posete, cena i procedura.

Pošto su oba objekta naznačena i zakonski određena kao rezidencijalni objekti i dobro od izuzetnog kulturnog značaja, procedure su logične, a i to je jedini način da se poseti Vila dinastije Obrenović.

Predviđeni dani za posete su utorak, petak i subota, a organizovano je pet grupa svakog od pomenutih dana, na svakih sat vremena (9, 10 i 30, 12, 13 i 30 i 15 sati). Petnaestak minuta ranije, pre svakog termina posete, kada grupa ima 15 i više putnika, organizuje se prevoz mini busevima sa parkinga iza Gradske uprave Smederevo. Cena od 300 dinara obuhvata i prevoz i obilazak, uz stručnu konsultaciju ili kustosa ili licenciranih turističkih vodiča Javnog preduzeća „Smederevska tvrđava“.

„Pozivamo sve goste da uživaju u nasleđu koje su nam Obrenovići ostavili. Videće mnoge artefakte, originalni nameštaj, čuti zanimljivu priču o istorijati letnjikovca, uopšte vinogradarskog podneblja. Podsetićemo se tragične sudbine dinastije Obrenović, koja je tako mnogo uradila za približavanje Srbije evropskim tokovima. Posle turske dominacije na ovim prostorima, upravo su Obrenovići napravili te skokove i iz blatnjavih sokaka došli smo do evropejskih izgleda gradova. Dvorski arhitekta Jovan Ilkić, koji je projektovao zgrade Narodnog pozorišta, hotela Moskva, Studentskog kulturnog centra (Oficirski dom), zaslužan je i za današnji izgled objekta na Plavincu“, objašnjava Goran Jovšić, direktor JP „Smederevska tvrđava“

Uz stručne konsultacije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture protekle sezone je renovirana fasada vile i stepenice koje je bio načeo zub vremena, čime je omogućeno apsolutno bezbedno kretanje i prijatan boravak.

„Godišnje imamo oko šest do sedam hiljada posetilaca, prošle godine smo zabeležili 6684 posete. Prema najavama za ovu godinu, mislim da ćemo imati više od osam-devet hiljada. Cilj nam je 10.000 posetilaca, što bi bio veliki uspeh za samo dve-tri godine rada. Broj posetilaca varira, ali imamo nekoliko ’udara’. Po otvaranju sezone je veći broj posetilaca, zatim u letnjem periodu, kada krenu godišnji odmori, imamo i strane turiste i naše ljude koji žive i rade u inostranstvu, pa onda tokom Smederevske jeseni. Tih dana ovi naši termini budu izmenjeni, shodno velikom broju turista u Smederevu, pa vrata vile budu ’otvorenija’“,kaže Jovšić.

Mladencima će i ove sezone biti omogućeno fotografisanje u eksterijeru – u parku ili na platou ispred objekta.

Iz Javnog preduzeća Smederevska tvrđava samo mole sve zainteresovane da željene posete najave na broj telefona: 026/615-666 ili svrate lično do Turističko informativnog centra na trgu kod crkve, kako bi se organizovale optimalne grupe, od 15 do 25 posetilaca.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!