Apelacioni sud povećao kaznu za ubistvo na 15 godina

BEOGRAD, SMEDEREVSKA PALANKA, SMEDEREVO, 12. novembar 2017 – Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i Dalibora Stanojića zbog ubistva Bobana Bogdanovića Dželje (64) u Smederevskoj Palanci poznatijeg po ranijem prezimenu Ališanović, bivšeg bokserskog šampiona, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, dok je Anđelka Crnjin oslobođena od optužbe za teško ubistvo u saizvršilaštvu. U preostalom nepreinačenom, delu prvostepena presuda je potvrđena, navodi se u saopštenju odluke Apelacionog suda.

Njih dvoje, da podsetimo, Više tužilaštvo u Smederevu je teretilo da su 4. februara 2016. Bogdanovića mučki pretukli, a potom i zapalili. Zločin je usledio nakon svađe pošto im je Bogdanović saopštio da moraju da napuste njegov stan, u kome su do tada živeli besplatno, jer mu dolazi supruga iz Švajcarske. U optužnici je bilo navedeno da su Bogdanoviću iz džepa uzeli 100 franaka, zaključali vrata i pobegli. Policija ih je uhapsila dva dana kasnije u Novom Bečeju, a od teških povreda, Bogdanović je preminuo 34 dana nakon što je pretučen i zapaljen. U obrazloženju presude Apelacionog suda navedeno je da nema dokaza da je Crnjin znala zašta će Stanojić upotrebiti upaljač koji mu je dala, „jer je on pušač“. Tim upaljačem Stanojić je inače zapalio Bogdanovića, koga je prethodno pretukao.
“Samo prisustvo okrivljene na mestu izvršenja dela u vreme dok Stanojić zadaje udarce sada pokojnom B.B, bez konkretne radnje, nije dokaz da je ona saizvršilac, niti pomagač u izvršenju dela, jer su predmetnim udarcima nanete lake telesne povrede, koje nisu prouzrokovale smrt pokojnog B. B.”, stoji između ostalog u odluci apelacionog suda.
Povećanje kazne Stanojiću obrazloženo je njegovim ranijim životom, iskazanom bezobzirnošću prilikom izvršenja dela, jer je uzeo novac od žrtve koja je trpela velike patnje, ostavio ga nemoćnog i povređenog da gori u požaru.
Na prvom suđenju, pred Višim sudom u Smederevu, u novembru prošle godine Stanojiću je izrečena kazna od 14 godina zatvora, a Anđelki od deset. I tužilaštvo i odbrana su se žalili, a onda je početkom ove godine Apelacioni sud, “zbog bitnih povreda postupka”, predmet vratio na ponovno suđenje. U julu je, veće Višeg suda u Smederevu, prvostepeno Stanojića osudilo na deset, a Anđelku Crnjin na četiri godine zatvora. Na tu presudu i tužilaštvo i odbrana su se opet žalili.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!