Državno prvenstvo za parastreličare u zatvorenom prostoru

SMEDEREVO, 25. mart 2017 – Parastreličarski savez Srbije organizovao je danas Prvenstvo Srbije u zatvorenom prostoru (do 18 metara) za osobe sa invaliditetom (OSI), prvi put na osnovu prethodno postavljene norme.

„Prvi put smo postavili norme, pa je na osnovu kriterijuma napravljena selekcija za učešće na ovom turniru. Polako se širimo (Savez) pa smo želeli da postavimo neke svetske standarde“, izjavio je za Podunavlje.info Radovan Nikolić, nacionalni streličarski trener.

 

Nikolić je istakao da turnir nije zatvoren isključivo za OSI, već mogu da se takmiče i zdrave osobe, kao prijatelji turnira.

„To radimo zbog popularizacije sporta koji se jako teško razvija. Postojimo dvanaest godina, a za to vreme je osnovano i toliko klubova“, kazao je Nikolić i podsetio da je za jednog takmičara u parasportu potrebno tri puta više i vremena i ulaganja nego za zdrave osobe, koji nemaju pratioce, pomoćnu opremu, ortopedska pomagala i slično.

„Pored svih problema sa kojima se susrećemo, a najveći  je materijalne prirode, mi smo imali dva olimpijska kandidata. Poređenja radi, kolege zdravi streličari, ni posle 35 godina postojanja, nemaju kandidata za OI“, istakao je Nikolić značaj svog uspeha.

Parastreličari godišnje imaju šest do osam ligaških takmičenja. Danas se održava nacionalno prvenstvo u zatvorenom prostoru, a za mesec dana parastreličare očekuje novi turnir na otvorenom prostoru.

Nikolić je rekao za Podunavlje.info da će se i taj turnir održati u Smederevu i najavio Državno prvenstvo na otvorenom, za koje je kazao da će, najverovatnije, biti organizovano tokom privredno turističke manifestacije Smederevska jesen.

Današnji turnir u Smederevu otvorio je Dejan Forgo, predsednik Parastreličarskog saveza Srbije, poželevši takmičarima: “Sve u žuto!”

Skorašnji članci