Konkursi za upis u vojne škole otvoreni do 31. marta

27. februar 2021 – Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su konkursi za upis u vojne škole – Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu otvoreni do 31. marta 2021. godine.

Na Vojnoj akademiji selekcija kandidata realizuje se u dva dela. Prvi deo podrazumeva polaganje prijemnog ispita, koji se sastoji od provere znanja iz matematike i provere fizičkih sposobnosti, dok drugi deo obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu.

Najveći broj bodova prilikom rangiranja nosi provera znanja iz matematike (45 bodova), zatim uspeh iz srednje škole (40 bodova) i na kraju provera fizičkih sposobnosti (15 bodova).

Kako bi se kandidati što bolje pripremili za upis, Vojna akademija pruža mogućnost korišćenja onlajn platforme za učenje i pripremu prijemnog ispita iz matematike, koja se sastoji iz nekoliko segmenata. Korisnicima onlajn platforme dostupni su teorija i zadaci sa rešenjima, a takođe, tu je i test za sve koji žele da provere nivo znanja.

Uslov da se postane korisnik onlajn platforma je otvaranje privremenog naloga, koji je aktivan sve do prijemnog ispita.

Da bi korisnik dobio nalog, potrebno je da svoju mejl adresu ostavi teritorijalnom organu Regionalnog centra Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka, kojem se inače podnosi prijava za upis u Vojnu akademiju i druge vojne škole.

Sa otvorenim nalogom, uz korisničko ime i lozinku, kandidati mogu pristupiti svim sadržajima namenjenim za pripremu prijemnog ispita iz matematike.

Zainteresovani za upis u Vojnu akademiju dodatne informacije o onlajn platformi za učenje i pripremu prijemnog ispita iz matematike, kao i odgovore na pitanja u vezi sa smeštajem, nastavnim i vannastavnim aktivnostima budućih kadeta, mogu dobiti i u okviru akcije kada vojne škole otvaraju svoja vrata svim zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima da saznaju sve što ih zanima u vezi selekcije, nastavnih programa vojnih škola, uslova smeštaja, pogodnosti i prednosti izbora vojne profesije.

I ove i narednih subota do 31. marta, od 11 do 13 časova, zainteresovani mogu posetiti vojne škole gde će ih dočekati profesori, kadeti i učenici sa spremnim odgovorima na sva njihova pitanja u vezi upisa i školovanja.

Uslovi konkursa za upis u vojne škole dostupni su na sajtu Ministarstva odbrane i sajtovima vojnih škola.

Foto/ilustracija: Ministarstvo odbrane

Skorašnji članci