Gimnazijski „Kinezi“ uspešni na prvom nastupu

SMEDEREVO, 29. januar – Predstavnici Gimnazije Smederevo koji učestvuju u projektu “kineska učionica”, posle samo dva meseca učenja kineskog jezika, imali su zapažen prvi nastup na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u okviru programa obeležavanja kineske Nove godine, saznaje Podunavlje.info.

Institut Konfucije u Beogradu tradicionalno je najavio početak kineske Nove  godine na FDU u Beogradu, a ovaj simbolični dolazak praznika predstojećeg proleća obeležen je raznovrsnim kulturno-umetničkim programom mnogih obrazovnih ustanova u Srbiji u kojima se sve više uči kineski jezik.

Među vrtićima, osnovnim i srednjim školama iz Beograda i Niša, prvi put se našla i Gimnazija Smederevo koja je, zahvaljujući podršci kompanije Hestil, instituta Konfucije u Beogradu i Grada Smedereva, nedavno dobila reprezentativnu multimedijalnu tzv. kinesku učionicu.

U zajedničkoj saradnji profesorke kineskog jezika Vanje Gajić, koja uz pomoć lektorke, profesorke Van Venting podučava oko 100 zainteresovanih gimnazijalaca, i profesorke muzičke umetnosti Milene Blagojević Lazić, koja je takođe njihov polaznik, uspešno je pripremljena kineska balada Chong erfei (Svici lete).

Uz instrumentalnu pratnju petočlanog orkestra ovu pesmu je izvelo desetak talentovanih Gimnazijalki, koje su pesmom i neobičnom scenografijom, držeći u rukama lampione, asocirale na svice.

“Prisutni su bili prijatno iznenađeni nastupom učenika i znanjem kineskog jezika, jer kurs u smederevskoj Gimnaziji traje tek dva meseca, što je i dodatni motiv za sve veću popularizaciju kineskog jezika i kulture kod nas”, prenela je utiske za Podunavlje.info profesorka Blagojević Lazić.

Prema njenim rečima nastup je bio zapažen i od strane ambasadora NR Kine Nj.E. Li Mančanga, profesorke Đin Sijaolen, šefa kancelarije Instituta Konfucije u Beogradu, kao i profesora dr Radosava Pušića direktora Instituta Konfucije u Beogradu.

Kompanija  Hestil  Srbija  donirala  je krajem novembra Gimnaziji Smederevo  interaktivne  table  sa pratećom  opremom,  čime je u ovoj školi opremljena jedna multifunkcionalna
učionica  za  učenje  kineskog  jezika i upoznavanje sa kineskom kulturom i
tradicijom.
Generalni direktor Hestil Srbija Džao Ðun tom prilikom je izjavio da je ovakva vrsta donacije investicija u mlade i odraz želje da se naša dva naroda povežu ne samo kroz poslovni ambijent.

Skorašnji članci