Mladim poljoprivrednicima bespovratno po 15.000 evra od DFC-a?

26. septembar 2020 – Ministarstvo poljoprivrede je američkom DFC-u, koji je nedavno otvorio regionalnu kancelariju u Beogradu, ponudilo tri projekta iz oblasti poljoprivrede; za podršku mladim poljoprivrednicima, ženama u poljoprivredi i za razvoj prehrambene industrije, objavljeno je danas.

Što se tiče mladih poljoprivrednika, projekt će obuhvatiti sektore voćarstva, povrtarstva i stočarstva, a planirano je da, mladima da obezbedi bespovratne pozajmice od oko 15.000 evra.

Očekuju se i ulaganja DFC-a u razvoj srpskog agroturizma, s obzirom da, kako je navedeno, turizam podrazumeva i kapacitete za ponudu hrane za goste.

S druge strane, moglo se čuti i ovo:

„Potrebno je shvatiti da je američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) – u stvari razvojna banka SAD“, naglasio je Sejlor u intervjuu za VOA i istakao da će DFC „u svakom projektu ravnopravno učestvovati, odnosno ulagati novac kao partner“, kazao je saradnik američke Nacionalne asocijacije okružnih izvoznih saveta Džon Sejlor, komentarišući za Glas Amerike (VOA) otvaranje kancelarije DFC u Beogradu.

On je naglasio da „DFC nije banka koja će tek tako deliti novac bez ikakvih garancija – po sistemu imamo pare evo vam ih“.

„Stvari ne funkcionišu tako“, ukazao je Sejlor, koga VOA predstavlja kao ekonomistu sa četrdesetogodišnjim iskustvom i jednog od osnivača i predsednik Američko-srpskog poslovnog saveta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!