Izabran predsednik smederevske Gradske skupštine, ne i gradonačelnik

SMEDEREVO, 23. januar 2024 – U Smederevu je danas održana konstitutivna sednica Gradske skupštine u novom sazivu. Izabran je predsednik lokalnog parlamenta, ali ne i, što se već odranije znalo, gradonačelnik i članovi Gradskog veća, mada su te tačke bile u sazivu za današnju sednicu na kojoj je potvrđeno 70 mandata odbornika izabranih na decembarskim izborima.

Za predsednika Skupštine izabran je Milan Perić, direktor Filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Perić je rođen 1975. u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju školu, diplomirao je na Ekonomskom, a master studije završio na Fakultetu organizacionih nauka. Bio je dugogodišnji reprezentativac u karateu, osvajao je medalje na državnim, evropskim i svetskim takmičenjima, proglašvan za sportistu godine. Selektor je reprezentacije Srbije u kjokušin karateu. Oženjen otac dvoje dece.

Za njegov zamenika izabran je Marko Grujić, predsednik opštinske organizacija SPS-a, što je bila potvrda da socijalisti nastavljaju saradnju sa naprednjacima i u ovom sazivu. Grujić je diplomirani pravnik, trenutno obavlja poslove i pravnog zastupnika u privatnoj firmi u Smederevu. Oženjen otac jednog deteta.

Za ovu dvojicu kandidata glasalo je 47 odbornika SNS-a i SPS-a, kao i predstavnici liste grupa građana “Bog – porodica – Smederevo”, ali i odborničke grupe “Mislimo drugačije”. To je moglo da se zaključi po tome što deo opozicionih odbornika nije glasao, a ostali koji su preuzeli glasačke listiće nisu ih ubacili u kutije.

“Nas su izabrali građani i mi predstavljamo grad Smederevo. Moja vrata za svakog od vas su uvek otvorena za razne predloge, sugestije, pohvale, naravno i kritike. U ovom parlamentu donosimo važne odluke, zajedno treba da nađemo rešenja i prevaziđemo svaku prepreku u cilju napretka i boljitka, kako samog grada, tako I naših sugrađana“, kazao je u prvom obraćanju odbornicima novog saziva Skupštine grada Smedereva Milan Perić.

Na predlog novoizabranog predsednika, za sekretara Skupštine je, sa 42 glasa, izabran Milko Mišković, nekadašnji načelnik Gradske uprave. Za njegov izbor, takođe, nisu glasali odbornici opozicije a sad, zanimljivo, ni članovi odborničke grupe „Misli drugačije“.

Najviše polemike izazvalo je to što je sa dnevnog reda povučena tačka o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća. Opozicioni odbornici su, pored ostalog, insistirali na odgovoru skupštinske većine zašto to nije na dnevnom redu, a čuo se i predlog, da baš zbog takvih stvari, budu direktni TV prenosi budućih sednica Skupštine grada.

“Ono što je važno za građane Smedereva da se kaže na ovom mestu i u ovom trenutku jeste da nas izgleda očekuje novi rijaliti program u Smederevu, jer ovo povlačenje tačke dnevnog reda o izboru gradonačelnika govori da Smederevo očekuju novi sukobi u naredne četiri godine, jer očigledno u vašim redovima nema saglasja ko treba da vodi Smederevo”, naglasio je pored ostalog Dragan Dželetović.

Inače, ostavke na odbornička mesta tokom današnje sednice podneli su Saša Marić sa liste “Novi DSS-POKS”, zbog sukoba interesa, s obzirom da je radnik Gradske uprave, kao i Olgica Obradović, direktorka Doma zdravlja i Neda Mirić, direktorka Istorijskog arhiva, obe sa liste “Aleksandar Vučić – Smederevo ne sme da stane”.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!