Amonijak jeste cureo, ali nije bilo opasnosti, kažu iz HBIS-a

SMEDEREVO, 24. oktobra 2019 – Povodom vesti koje su se danas pojavile, prvo na društvenim mrežama a potom i u medijima, da je sinoć došlo do curenja amonijaka u pogonima smederevske Železare, zvanično se oglasio i HBIS. Saopštenje prenosimo u celosti.

„U kompaniji HBIS Serbia, na skladištu amonijaka, Postrojenja za proizvodnju zaštitnog gasa pogona Hladna valjaonica, 23. oktobra 2019. u 21:07 časova došlo je do curenja amonijaka na jednom od ventila. U 21:17 časova, brzom intervencijom kompanijskih službi, ventil je zategnut i sanirano je dalje curenje amonijaka.

Merenjem na licu mesta utvrđeno je da je maksimalna koncentracija iznosila 58 ppm-a u  neposrednoj blizini samog ventila, a da u zoni širenja nije iznosila više od 10 metara od samog ventila.

Ova  situacija je isključivo tehnološke prirode i nije mogla da izazove nikakvo ugrožavanje ni zaposlenih, ni građana okolnih sela, ni životne okoline.

U  kompaniji  HBIS Serbia ispoštovane su sve procedure koje su predviđene u ovakvim situacijama“, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!