Skupština opet u poslednji čas – da li i o ostavci zamenika gradonačelnice?

SMEDEREVO, 24. mart 2019 – Skupština grada Smedereva trebalo bi da sednicu ima sutra, u ponedeljak 25. marta, a ona se, po sada već ustaljenom običaju, organizuje u poslednji momenat, dan pre isteka zakonskog roka od tri meseca. Prethodna, 18. sednica je bila 26. decembra.

Odbornicima je predložen dnevni red od ukupno 21 tačke, sa sedam podtačaka, a kako je krajem prošle nedelje zamenik gradonačlnice Bojan Teofilović obnarodovao da je podneo ostavku, ako je po Statutu grada, o tome bi trebalo da budu informisani odbornici, baš kao i o predlogu ko će na toj funkciji biti u narednom periodu.

Naime, u članu 48 pomenutog Statuta stoji; „Istovremeno sa predlogom za razrešenje zamenika gradonačelnika ili člana Gradskog veća, gradonačelnik je dužan da Skupštini grada podnese predlog za izbor novog zamenika gradonačelnika ili člana Gradskog veća, koja istovremeno donosi odluku o razrešenju i o izboru“. S obzirom da ovde nije reč o razrešenju već o ostavci moguća su različita tumačenja, pa i ta da li postoji obaveza gradonačelnice da uopšte informiše odbornike o ovoj činjenici. Ostavka se pominje samo u narednom stavu istog člana gde se kaže: „Gradonačelnik, zamenik gradonačelnika ili član Gradskog veća koji su razrešeni ili su podneli ostavku, ostaju na dužnosti i vrše tekuće poslove, do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika ili člana Gradskog veća“.

Inače, mimo toga što može da bude a i da ne bude, pored predloga za davanje saglasnosti na planove rada i finansijske planove ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava, aktuelnih pitanja iz oblasti poljoprivredne i politike ruralnog razvoja, odbornici će odlučivati o još nekoliko stvari. Pre svih, o izmenama i dopunama Odluke o pravima socijalne zaštite, kao i o ostvarivanju finansijske pomoći trudnicama i porodiljama, zatim o lokalnim komunalnim taksama, naknadama za korišćenje javnih površina i javnih puteva, mreži osnovnih škola, obavljanju delatnosti zoohigijene, izmenama odluke o držanju domaćih životinja. Ne manje važna je i odluka o poveravanju poslova održavanja zgrada Javnom preduzeću Gradsko stambeno Smederevo, a trebalo bi da bude reči i o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada. Odbornici bi trebalo da raspravljaju i o uslovima i načinu obavljanja poslova komunalno – policijskog nadzora i kontrole parkiranja, kao i o pribavljanju i raspolaganju stvarima u javnoj svojini i pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu Grada Smedereva.

Početak sednice je zakazan za 10 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!