Ukida se obavezna preregistracija traktora, prikolica i priključnih mašina?

24. mart 2019 – Veliku pometnju među poljoprivrednicima proteklih nedelja izazvale su odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji je stupio na snagu 3. aprila prošle godine, a u kome je predviđen rok od godinu dana za preregistraciju i zamenu starih tablica na traktorima, prikolicama i radnim mašinama. To bi praktično značilo da će, ako poljoprivredna mehanizacija za petnaestak dana ne bude imala nove tablice, biti smatrana neregistrovanom.  Sve to kao da se ne zna u kom su stanju naši traktori i ostalo što po ovom zakonu mora da se preregistruje, i možda još bitnije – koje je materijalno  stanje većine poljoprivrednika. A onda se juče se oglasio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i najavio da će predložiti Vladi izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojima će biti ukinuta odluka o preregistraciji traktora i poljoprivrednih mašina, kako se poljoprivredni proizvođači ne bi izlagali dodatnim troškovima.

Ostaje, dakle, još da se Vlada složi sa ovim predlogom. Jer, u suprotnom, ako se to ne desi, poljoprivrednici će ovih dana morati navrat-nanos da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i papir o tehničkoj ispravnosti traktora, ali i da spreme nekoliko desetina hiljada dinara, koliko sve košta. Naime, prema novom pravilniku, da bi vlasnici traktora uspešno obavili tehnički pregled, moraju da na tehničkom prikažu ispravnost kočionog sistema i sva četiri pneumatika, da na vozilima imaju odgovarajuću svetlosno-signalnu opremu, oborena poziciona i stop-svetla, katadioptere, ispravne pokazivače pravca, kao i svetlo kojim se označava zadnja registarska tablica. Pri tome, traktor mora da bude označen tablom ili trouglom za spora vozila i mora da imi žuto rotaciono svetlo i opremu za protivpožarnu zaštitu!

Stefanović kaže da će predložene izmene zakona biti takve da poljoprivrednici neće morati da preregistruju traktore i poljoprivredne mašine kojima su izdate trajne registracije i stare registarske tablice. Tačnije, predložićemo da se izmenama predvidi da stare tablice i potvrde važe i dalje, uz posedovanje odgovarajuće potvrde o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila zakonska obaveza.

Samo još, kako je rečeno, da Vlada prihvati te izmene, jer rok polako ističe.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!