Da se ne zaboravi – NATO bombardovanje SRJ

SMEDEREVO, 24. mart 2019 – Na dvadesetogodišnjicu NATO napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju danas je održan komemorativni skup u centru Smedereva, kod spomenika sa imenima poginulih u bombardovanju 1999.

Intoniranjem srpske himne, minutom ćutanja i polaganjem venaca na spomenik stradalim Smederevcima u bombardovanju 1999. godine, predstavnici porodica žrtava, lokalne samouprave, Vojske Srbije, MUP-a, boračkih udruženja, civilnih organizacija, SPS-a i opozicije, kao i zainteresovani građani, obeležili su dvadesetu godišnjicu stradanja tokom NATO agresije.

Počasni vod Garnizona Požarevac Vojske Srbije, tradicionalno na ovaj dan, prisustvovao je komemoraciji, a prigodnim rečima okupljenima se obratio zamenik predsednika Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović.

Za 11 nedelja NATO bombardovanja poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva: Branislav Nikolić, Radiša Đorđević, Mlađan Radojković, Adem Beriša, Staniša Pavić, Dragan Komarica, Robert Lajčak, Blagoja Radić, Ivica Serafinović Civija, Toplica Ilić, Bojan Radojković, Dejan Sedlarević, Miroslav Milošević i Milutin Dobrić.

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine, nešto pre 20 časova, počeli su napadi raketama i avijacijom. Prvog dana vazdušnih dejstava, bombardovan je i vojni položaj u Vučaku. Smederevo je više puta bilo meta NATO napada. Bombardovani su most na Dunavu koji povezuje Smederevo i Kovin, postrojenja Jugopetrola, trafo stanica u krugu Železare, industrijska zona.

Tradicionalno, 19. aprila, u selu Lipe kod Smedereva biće položeni venci kod spomen obeležja “Raketa-Vis”, povodom pogibije oficira Vojske SRJ u NATO bombardovanju pre dve decenije.

Na Pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Smederevo, postavljena je izložba “Da se ne zaboravi”, koja svedoči o bombardovanju Smedereva 1999. godine, i biće otvorena do 31. marta.

Prema srpskim izvorima od posledica NATO bombardovanja poginulo je između 1200 i 4000 civila (najčešće se navodi oko 2500), a veliki broj zgrada, zdravstvenih ustanova, škola, medijskih kuća i spomenika kulture je uništeno.

Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu ili Kumanovski sporazum potpisan je 9. juna 1999. godine na vojnom aerodromu kod Kumanova, kojim je određeno povlačenje VJ sa Kosova i ulaženje međunarodnih vojnih trupa.

Bombardovanje SRJ zvanično je okončano 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

Foto: podunavlje.info /arhiva/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!