Odeljenje za vanredne situacije upozorava i podseća na zabrane

10. jul 2024 – Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za područje Srbije na jak i dugotrajan toplotni talas, koji će usloviti maksimalne temperature  od srede do kraja sedmice od 35 do 40° C uz tropske noći u urbanim sredinama. Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom sledeće nedelje. Izdat je crveni, najviši  stepen upozorenja za celo područje Republike Srbije.

Imajući u vidu prognozu koja najavljuje opasne vremenske pojave,  Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu podseća i upozorava građane da je:

  • zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, strnih useva, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja su na ovaj način izazvala požar  dužna su da vatrogasno-spasilačkoj  jedinici nadoknade troškove intervencije.

  • zabranjeno loženje otvorene vatre  u šumi i na udaljenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima.

Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena  novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

  • prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja. Svi kombajni koji obavljaju žetvu dužni su  da imaju 2 S9 aparata za gašenje požara, koji su uredno servisirani (u roku od 6 meseci).

Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara a za preduzetnike od 150.000 do 500.000 dinara.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!