Odmuljavanje  – prvi korak ka formiranju marine u Smederevu 

SMEDEREVO, 12. jun 2024 – U prostorijama smederevske Gradske uprave danas su se sastali gradonačelnica Jasmina Vojinović i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović. Razgovarali su o zajedničkim projektima koji se realizuju u Smederevu, a nakon sastanka su, sa saradnicima, obišli lokaciju buduće marine.

“Dugogodišnji san svih sugrađana je da Smederevo najzad dobije marinu. Raspisana je javna nabavka za odmuljavanje ovog dela marine i očekujemo da već početkom avgusta dođu mašine koje će je urediti. To je prvi korak ka formiranju marine, čija izgradnja predstavlja siguran  put da se kao grad nađemo na nautičkoj mapi Evrope i da bolje iskoristimo sve potencijale koje nam pruža Dunav“, rekla je tom prilikom gradonačelnica.

„Što se tiče vodnog saobraćaja u Smederevu, ovo je jedan od projekata koji ćemo raditi zajedno sa Gradom Smederevom, inače jedan od najvažnijih projekata marina u Srbiji. Marina u Smederevu je uvršćena u projekat ‘Zaplovi Srbijom’, koji će izmeniti lice Srbije“, kazao je Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama.

„O tome koliko je projekat sveobuhvatan govori i činjenica da u njegovoj realizaciji učestvuju najvažnije institucije u Srbiji, i to je dobar primer saradnje države na razvoju infrastrukture i nautike. Gradiće se pet marina na Dunavu, nova međunarodna putnička pristaništa a razvijaćemo i linijski i kanalski saobraćaj. Podsetiću da je počela izgradnja prve faze marine u Velikom Gradištu, kao i da je potpisan ugovor o izgradnji golubačke marine. Osim toga, gradićemo marine i u Smederevu, Somboru i Kladovu. Naš cilj je da gradove koji leže na obalama Save i Dunava, među kojima je i Smederevo, visoko pozicioniramo na nautičkim mapama Evrope i sveta,” zaključio je Perović.

Naveo je da je trenutno predviđena vrednost javne nabavke za odmuljavanje 50 miliona dinara, o tome ste mogli da se informišete juče na ovom portalu, a predviđena količina koja treba da bude izvađena je oko 50 hiljada kubika mulja.

Perović je podsetio da je pristan u Smederevu za međunarodne putničke brodove prošle godine imao pet pristajanja, a ove godine očekuje još pristajanja i zaključio da je to još jedan projekat koji Smederevo ima i koji ga postavlja na nautičku kartu Evrope.

Foto: Grad Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!