Otvorena rekonstruisana fontana kod zgrade Parnjače

SMEDEREVO, 10. jun 2024 – Fontana kod Parnjače, preko puta Zelene pijace u ulici 17. oktobra u Smederevu, izgrađena je kad i kompleks zgrada sa tim imenom, polovinom šezdesetih godina prošlog veka. Za tih gotovo 50 godina jedva da je radila 7-8, poslednji put je vodu videla pre petnaestak, pa i više godina, a i to nakratko. Danas se to promenilo, rekonstruisana fontana ponovo je u funkciji, na radost stanara zgrade, ali i, zasigurno, svih Smederevaca koji prolaze ovom prometnom ulicom.

Obnovljenu fontanu u rad je pustila gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

„Lokalna vlast, pored mnogo važnih projekata koje ima i kojima se bavi u ovom trenutku, preuređuje ovakve fontane koje su nekad krasile naš grad, a godinama su bile zapostavljene i zapuštene našim nemarom i nepažnjom. Došlo je vreme da se bavimo i njima, da ih vratimo građanima, da to budu mesta okupljanja starijih i mesta za igru dece i da pamte i kasnije prepričavaju kad porastu“, rekla je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je fontana bila rekonstruisana između 2005. i 2006. godine, kada je oštećen prvobitni mozaik koji ju je krasio i od tada nije bila u upotrebi.

Ovako je bilo – ovako je sada

Obnovljena fontana još efektnije izgleda kada padne mrak. Pogledajte kako to deluje sa noćašnje generalne probe, iz ptičje perspektive.

Govoreći o budućim rekonstrukcijama, gradonačelnica je rekla da je u planu čuvena „Kupačica“, ispred nekadašnjeg hotela, kasnije restorana „Grand“. Prema njenim rečima, očekuje se da narednih dana bude završen projekat i u skladu sa tim šta je potrebno uraditi, biće odlučeno da li će je rekonstruisati JKP „Zelenilo i groblja“, koji su bez dodatnih budžetskih sredstava uradili ovu, danas puštenu fontanu, ili će morati da se angažuju eksterni stručnjaci. Nakon toga, trebalo bi da bude obnovljena i fontana sa parkom na Carini, kao i betonski, odnosno stari kameni most na Jezavi.

Ona je podsetila da su nedavno puštene fontana na Trgu, ali i kod zgrade Gradske uprave, apelujući na nesavesne građane koji su već uspeli da skinu mlaznice, da to ne čine, moramo da, kako je kazala, čuvamo ovakve stvari koje su zajedničke, vlasništvo svih građana.

„Smederevo jeste najlepši grad, mi rezervni grad nemamo. Svi živimo ovde i svi ga beskrajno volimo, ali moramo da vodimo računa o njemu i da bude najčistiji grad, jer ima ozbiljne potencijale za to“, zaključila je Jasmina Vojinović, gradonačelnica Smedereva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!