Pisma u proseku putuju tri, a od jugoistoka do zapada Srbije čak 10 dana

25. maj 2024 – Prosečno vreme prenosa pismonosnih pošiljki u Srbiji je 3,08 dana, objavila je protekle nedelje u svom izveštaju o Uporednom merenju i analizi pramatera kvaliteta ostalih poštanskih usluga Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL.

Rekorder po dužini trajanja puta su one poslate iz jugoistočne Srbije u region zapadne Srbije – treba im čak 10 dana da stignu na adresu.

Istraživanje je za RATEL sprovela beogradska kompanija TCOM, trajalo je tokom cele prošle godine, a poslato je ukupno 10.000 „običnih“ i 1.466 prioritetnih pisama, a potom je računato realno vreme uručenja u urbanim i ruralnim područjima.

Po ovom istraživanju, pošiljke poslate iz Beograda najduže putuju do Novog Sada. Njima je trebalo 4,2 dana da budu uručene, dok su za tačno četiri dana stizala iz Beograda na adresu u kopaoničkom kraju. Iz glavnog grada pošiljke najbrže stižu u Pomoravlje i Zapadnu Srbiju, a zanimljivo je da pošiljke poslate iz Beograda na neku drugu adresu u prestonici u proseku putuju tri dana.

Kada je reč o prioritetnim pošiljkama, tokom perioda merenja poslato je ukupno 1.466 test pošiljki, a izmereno je da im je u proseku trebalo 2,7 dana da stignu na adresu. Pokazalo se takođe da je 32,07 takvih pošiljki uručeno za jedan dan, 59,04 odsto za dva a 74,05 za tri dana.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!