U Saraorcima počela da radi najveća solarna elektrana u Srbiji

SMEDEREVO/SARAORCI, 24. maj 2024 – U prisustvu brojnih zvanica u Saraorcima je danas zvanično u rad puštena najveća solarna elektrana u Srbiji čija je ukupna snaga 9,86 megavata. Vrednost investicije je 10 miliona evra, a projekat je realizovala nemačka AVR Group, a radove, koji su počeli u julu prošle godine, izvela je kineska kompanija Power China.

Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Priključena je na sistem povezivanjem Lugavčine sa jedne strane i Lozovika sa druge strane, preko koga se vrši napajanje i za Malu Krsnu, Skobalj i Osipaonicu.

Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15.1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji.

„Ovom elektranom će se značajno povećati udeo zelene energije u elektroenergetskom sistemu Srbije i ona nije samo doprinos smanjenju emisije ugljen dioksida, povećanju zelenih megavat časova već ima i dodatni benefit za potrošače ovog kraja, jer znači stabilniji napon, pouzdanije snabdevanje i bolji kvalitet električne energije“, rekao je Bojan Lazić, predstavnik AVR Group na svečanosti.

Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 oko  17.500 tona na godišnjem nivou.

Prema rečima Jan Laihuia, generalnog menadžera kompanije Power China, izgradnja solarne elektrane u Saraorcima je prvi projekat koji je ova kineska kompanija realizovala u Srbiji.

„Svake godine će generisati oko 16 miliona kilovat časova zelene struje, uz smanjenje emisije ugljen dioksida za 16 hiljada tona, što će unaprediti nivo korišćenja čiste energije i promovisati zeleni i održivi razvoj“, objasnio je Jan Laihui.

Šef kabineta ministarske rudarstva i energetike Milan Novaković je istakao da ovaj projekat predstavlja podstrek i ostalim investitorima da nastave istim putem i najavio da će resorno ministarstvo nastaviti sa podrškom i razvojem obnovljivih izvora energije sa posebnim fokusom na solarne elektrane.

„Lokalna samouprava u Smederevu je uvek raspoložena za prihvatanje ovakvih projekata i to se u proteklim mesecima ogledalo u veoma korektnoj saradnji sa investitorima. Blagodeti solarne elektrane osetiće brojni potrošači na ovom području i ovo je sigurna trasa za implementaciju novih sličnih projekata koji doprinose povećanju kapaciteta ove vrste elektrana“, rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović na svečanosti puštanja u rad solarne elektrane u Saraorcima.

Informacija i foto: Grad Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!