U četvrtak štrajk prosvetara zbog nasilja nad kolegom u Bačkoj Palanci

SMEDEREVO, 15.  maj 2024 – Zbog nasilja nad našim kolegom u Bačkoj Palanci, Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je doneo odluku da svi zaposleni, članovi ove Unije, stupe u jednodnevni štrajk u četvrtak 16. maja 2024. godine, navodi se u saopštenju prosleđenom redakciji portala podunavlje.info.

Kolega S.Z. (65), stoji dalje u saopštenju, zadobio je teške telesne povrede i višestruke povrede glava od strane šesnaestogodišnjeg učenika. U Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu primljen je zbog višestrukih teških povreda glave u vidu fraktura kostiju glave i lica i hematoma, a nakon kompletne dijagnostike, opservacije i lekarske pomoći primljen je na Kliniku za neurohirurgiju radi daljeg konzervativnog lečenja. Trenutno je na kućnom lečenju sa vidljivim povredama na telu.

Dana 16. maja 2024. u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, neće biti nastave.

Istog dana, sa početkom u 12 časova, biće održan protestni skup ispred Skupštine Republike Srbije pod nazivom „Dokle više?“.

Protestu će prisustvovati reprezentativni sindikati u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Štrajkački zahtevi su:

  1. Hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative;
  2. Izmena Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Pozivamo sve prosvetne radnike, bez obzira da li su sindikalno organizovani ili ne, da učestvuju u obustavi rada i na protestnom skupu. Takođe pozivamo nekadašnje prosvetne radnike, roditelje naših učenika i sve građane, koji žele da žive u sigurnom i bezbednom društvu da se pridruže protestu i podrže naše zahteve, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Unije SPR Gimnazije u Smederevu profesor Bojan Karić.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!