Prezentacija nominacije Smederevske tvrđave za Listu svetske baštine

SMEDEREVO, 5.  mart 2023 – U organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva narednog četvrtka, 11. aprila, u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu biće održana prezentacija nominacionog procesa “Smederevska tvrđava od prestonog grada do svetske baštine” povodom pokretanja procedure upisa Smederevske tvrđave na listu UNESKO-a.

Smederevska tvrđava je spomenik kulture od izuzetnog značaja, koji se od 2010. godine nalazi na preliminarnoj listi UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Izradom nominacionog dosijea i druge prateće dokumentacije pokreće se procedura upisa na prestižnu Listu svetske baštine, na koju je do sada upisano 1199 dobara.

Građanima Smedereva, predstavnicima lokalne samouprave i brojnih institucija, ali i svim zainteresovanima u Smederevu i Republici Srbiji, autori izrade nominacionog dosijea iz više institucija kulture iz Beograda i Smedereva, predstaviće radnu verziju ovog dokuemnta za Smederevsku tvrđavu, njenu izuzetnu univerzalnu vrednost i atribute koji je odlikuju.

Na prezentaciji, koja počinje u 19 sati, učestvuju: Maja Đorđević, arheolog, Dejan M. Radovanović, arheolog, Miroslav Lazić, istoričar, Marina Nešković, arhitekta, Vladimir Božinović, istoričar umetnosti,  Snežana Jejić, arhitekta I Vladislava Živanović Ristović, arhitekta.

Ulaz je slobodan.

Informacija: Centar za kulturu Smederevo,

Fotografija: Darko Veselinović

Skorašnji članci

error: Content is protected !!