Kovinski Beko prodat beogradskoj firmi Avirex d.o.o.

KOVIN, 26. mart 2024 – Ponudivši tri hiljade evra više nego što je procenjena tržišna vrednost nekadašnje imovine Beko Mladost u Kovinu, preduzeće Avirex d.o.o. iz Beograda ušlo je u proceduru kupovine po javnom oglasu. Opština Kovin je na sednici Skupštine donela odluku da se raspiše oglas. Raspisan je početkom februara i kao jedini ponuđač javio se Avirex. Na tržišno procenjenu cenu od 498 hiljada evra ponuđač je dodao još tri hiljade i za 501 hiljadu evra, ukoliko Skupština 28. marta potvrdi ponudu za otuđenje imovine, Avirex d.o.o. postaće vlasnik kompleksa u industrijskoj zoni, objavio je portal Kovinskeinfo.rs.

Prema matičnom broju preduzeća navedenog u materijalu, Avirex je registrovan za proizvodnju usluge i promet, ali ima i svoj ogranak – tehnički pregled motornih vozila. Da li će to biti i njihov novi posao u Kovinu?

Opštinska Komisija za izbor ponuđača prihvatila je ponudu, ocenila da je dokumentacija uredna i kao jedinog ponuđača skupštini dostavila predlog da se sa ovom firmom potpiše ugovor. Avirex koga zastupa direktor Vladimir Atanacković, uplatio je depozit od oko 50 hiljada evra, a ostatak do ponuđene sume treba da bude uplaćen najkasnije 30 dana pošto se potpišu ugovori i postanu pravosnažni.

Kovinski Beko je, podsećamo, prvi put oglašen na prodaju u maju 2017. godine, da bi najzad bio prodat u martu 2018. Kupila ga je banjalučka firma „SIB eksport-import“ po početnoj ceni od 224.658,44 evra. Novi kupac je najavio da će da obnovi proizvodnju, da će ponovo da prorade mašine pogona u kojima je nekada bilo zaposleno, kako kažu, nekoliko stotina Kovinki i Kovinaca. Od toga, ipak, nije bilo ništa, jedino što je novi vlasnik uradio je rekonstrukcija krova i što su angažovani čuvari. Beko, ma kako bi od tada ubuduće trebalo da se zove, nije proradio.

I to je tako stajalo naredne dve godine. Opština Kovin onda je otkupila od dotadašnjeg vlasnika kompletnu imovinu, više od dva hektara pripadajućeg zemljišta sa objektom, posle višegodišnjeg nekorišćenja, u priličnom lošem stanju, za 400 hiljada evra, po kursu na dan transakcije.

Foto/ilustracija: Agencija za privatizaciju

Skorašnji članci

error: Content is protected !!