Najavljen protest prosvetara u Smederevu narednog četvrtka u 5 do 12

SMEDEREVO, 15. mart 2023 – U medijima i na društvenim mrežama obnarodovan incident u Tekstilno-tehnološkoj polјoprivrednoj školi “Despot Đurađ”, otimanje nastavnika sa učenikom oko mobilnog telefona, zbog koga je profesor matematike Radosav Pantić suspendovan, samo je jedan od brojnih u Srbiji. Prosvetni radnici se osećaju u najmanju ruku nezaštićenim i zbog toga su na današnjoj konferenciji za medije predstavnice Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Školske uprave Požarevac i okružnog odbora Sindikata obrazovanja Srbije najavile jednodnevni štrajk upozorenja i protest koji će biti održan u Smederevu, na centralnom gradskom trgu, u četvrtak 23 marta, simbolično u 5 do 12.

– Želimo da kažemo da nismo zaboravili ni profesorku u Trsteniku, kojoj je učenik izmakao stolicu, ni školu u Sremskoj Mitrovici, gde je učenik osmog razreda tupim predmetom udario direktora škole, nismo zaboravili ni nastavnicu matematike u Vladičinom Hanu, koja je dobila prelom kuka u 59-oj godini zbog jedinice iz matematike, kao ni kolegu iz Vranjske Banje koga su bejzbol palicama tukli nasred časa, kolegu iz Niša, kolegu iz Beograda, koleginicu kojoj su probušili gume na školskom parkingu, pa je namamili da se savije, a potom joj naneli teške telesne povrede. Nismo zaboravili ni kolegu iz Sombora na koga su roditelji nasrnuli nasred časa, završnog ispita iz hemije. Samo se pitamo, ko je sledeći – čulo se danas uz opasku o brojnosti i snazi članstva koje predstavljaju:

– Možda nismo dovoljno brojni, možda nismo dovoljno jaki, ali važno je koje društvene vrednosti branimo. Mi branimo svetinju obrazovanja, a i Vlada i Ministarstvo prosvete teraju radnike iz obrazovanja. Došli smo u poziciju da nas ubije ruka ponavljača, i školskih i moralnih i životnih. Da li gospodin Ružić zna da mu svakog dana nedostaje po nekoliko desetina, pa i stotina profesora? Ostaće prazne učionice, kabineti, sale za fizičko, jer neće imati ko da radi.

O smederevskom slučaju, koji je prošle nedelje dospeo u žižu javnosti, kako su objasnile, nisu želele da govore pošto je postupak u toku, da kolegi možda ne bi nanele štetu, ali su rekle da nedvosmisleno staju uz profesora. Zbog svega, zahtevaju i da se postupak koji se vodi, uz poštovanje svih predviđenih procedura, što pre završi.

Naglasile su i da neće govoriti o materijalnom položaju prosvetnih radnika, koji je proteklih godina na svim okupljanjima i štrajkovima bio dominantna tema, ovo je nešto drugo – podrška kolegi i svim kolegama koji su izloženi nasilju u školama.

– Smatramo da je kolega Pantić samo još jedna žrtva u nizu, žrtva ovakvog obrazovnog sistema, koji se okrenuo upravo protiv onih koji su nosioci obrazovanja, protiv prosvetnih radnika. Sutra neko od nas može da se nađe u takvoj ili sličnoj situaciji, svako od nas može biti Panta. Časovi se pretvaraju u rijaliti programe,  dok neki snimaju i navijaju, doterali su cara do duvara, a nas do table. Hoćemo li dozvoliti da pobedi nekultura, bahatost nevaspitanje  – stoji, između ostalog, u saopštenju sindikata “Nezavisnost” TTPŠ “Despot Đurađ”, koje je okupljenim novinarima prenela profesorka srpskog jezika i književnosti Aleksandra Ljubisavlјević.

– Promene zakonskih propisa i pravilnika, koji regulišu ovu materiju, najavlјene su još u novembru i decembru prošle godine, ali još nisu usvojene – uputila je novinare Jasminka Marić, predsednica Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Školske uprave Požarevac.

Na kraju su pozvale kolege, prosvetne radnike, iz svih škola u Smederevu, ali i roditelјe i decu, učenike, sve ljude, kako je rečeno, čistog srca i razuma, da im se pridruže u protestu 23. marta, kako bi zajedno podigli glas protiv nasilјa u školama, nad prosvetnim radnicima, ali i među đacima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!