Odbornici smederevske Gradske skupštine usvojili budžet za ovu godinu

SMEDEREVO, 15. mart 2024 – Zbog lokalnih izbora u decembru, u velikom broju mesta u Srbiji je to bilo šest meseci pre roka, a izazvanih masovnim podnošenjem ostavki predsednika opština i gradonačelnika, potom i posledičnih imenovanja privremenih organa, mnoge lokalne samouprave u Srbiji, pa tako i Smederevo, nisu usvojile budžet za ovu godinu pre kraja prošle, kada je za to bilo vreme, nego to čine ovih dana, polovinom marta. U Smederevu je to učinjeno danas, sa 40 glasova odbornika „za“ i 17 „protiv“ budžet je, posle petočasovne rasprave, usvojen u visini od oko 5 milijardi ili tačno 4 milijarde 997 miliona dinara.

U odnosu na prošlogodišnji budžet, prvobitno planiran na 4 milijarde 528 miliona dinara, ovogodišnji je veći za 398 miliona dinara, kako se moglo čuti i od Slaviše Stošića, u Gradskom veću zaduženom za finansije. Činjenica da je drugim prošlogodišnjim rebalansom budžet uvećan na 5 milijardi i 572 miliona, ali je ovogodišnji planirani iznos budžeta u odnosu na osnovnu odluku s kojom je počelo finansiranje prošle godine veći.

Budžetski deficit za ovu godinu je već planiran i to u iznosu od oko 450 miliona dinara, a očekivanje je da ta razlika nekim kasnijim rebalansom bude, po Stošićevim rečima, prevaziđena jer je predviđeno da prihodi rastu, uključujući one koji će stići iz Republike. Budžet je, kako je rekao, živa materija i kao takav podložan je promenama, u ovom slučaju rebalansima.

Opozicija je imala više primedbi i na sam planirani iznos budžeta, ali i, još više, na pojedine stavke u njemu, počev od one predviđene višemilionske za čišćenje divljih deponija, koje nema efekta, pa opredeljenom odnosno neopredeljenom iznosu za besplatne udžbenike za učenike, finansiranje mesnih zajednica, preko izdvajanja za sport, koja su, po njihovim rečima, neravnomerno raspoređena, pa do sredstava opredeljenih za informisanje i medije, koja su 7-8 puta manja od prošlogodišnjih.


U toku trajanja skupštinskog zasedanja predstavnici opozicije, kako su i ranije najavili, održali su konferenciju za medije a kojoj su povod bili nedavno objavljeni prilozi televizije N1 o meštanima Male Krsne koji su prevoženi u Beograd. I ekipa ove televizije, na čelu sa Žaklinom Tatalović, stigla je u Smederevo uoči današnje sednice, ali nije dobila odgovor na pitanje zašto su Kršljani 6. marta bili u Beogradu. Milan Perić, predsednik Gradske skupštine, rekao joj je da je sve na nadležnim organima, da utvrde šta se desilo, kako i ako se desilo, a da je današnja sednica o gradskom budžetu trenutno bitnija od toga.


Posle svih primedbi, i tek nekoliko odbrana i reakcija vladajuće većine na izrečeno o planiranom budžetu od strane opozicije, uoči glasanja, za reč se javila gradonačelnica Jasmina Vojinović. Ona je podsetila da je Privremeni organ doneo odluku o privremenom finansiranju i da je na osnovu toga do sada grad funkcionisao. Predlog budžeta, koji je danas bio pred odbornicima, urađen je na zakonskim osnovama, a polazna tačka bile su smernice koje su određene fiskalnom strategijom, napominjući da su prihodi u prošloj godini ostvareni sa skoro 99 posto, što je dobar osnov za projektovanje budžeta za ovu.

Najveći udeo u punjenju budžetu, kako je rekla, predstavljaju oni od poreza na dohodak građana, više od 60 posto. Porez na imovinu je, recimo, planiran na 605 miliona dinara. Kada se sve sabere, budžet ovakav kakav je predložen je objektivan i njegovo ostvarenje je u realnim okvirima, a time će biti obezbeđena sredstva za realizovanje svih potreba građana Smedereva, naglasila je gradonačelnica.

Usledilo je glasanje, kako je rečeno, kojim je budžet kakav je predložen i usvojen, a potom i pauza u radu, s obzirom da je sednica do tog momenta već trajala više od šest sati, a da je na dnevnom redu ostalo još više tačaka. Sednica je ipak, kako je to već bilo viđeno u nekoliko navrata i u ranijim sazivima, posle pauze relativno brzo završena, oko 18 i 20,

Skorašnji članci

error: Content is protected !!