Još deset dana do ovogodišnje probe male mature

12. mart 2024 – Po kalendaru koji je objavilo Ministarstvo prosvete, za naredni vikend, 22. i 23. marta, po praksi koja se ustalila poslednjih nekoliko godina, planirana je proba male mature u osnovnim škola.

Ovakva proba završnog ispita treba da predstavlja vernu simulaciju onoga što osamke čeka zaista na kraju školske godine. To je prilika da se učenici upoznaju sa svim procedurama koje ih čekaju u junu, ali i da vide gde su sa znanjem, na kojim oblastima treba više da porade u narednom periodu.

Osmaci, podsetimo, proveravaju svoje znanje na tri testa – srpskog, matematike i predmeta po izboru. Na trećem testu biraju jedan od pet ponuđenih predmeta – istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Testovi na probnom završnom ispitu pregledaju se u školama, a s rezultatima nastavnici treba da upoznaju učenike i roditelje. Nakon probne male mature učenici će imati još jednu priliku da se predomisle i promene svoj izbor što se tiče trećeg ispita. Od 8. do 11. aprila oni će u svojim osnovnim školama moći da podnesu zahtev da promene predmet za koji su se ranije opredelili.

Foto/ilustracija: Ministarstvo prosvete

Skorašnji članci

error: Content is protected !!