Koja su najčešća ženska i muška imena u Podunavskom okrugu

10. mart 2024 – Republički zavod za statistiku je objavio zanimljivo istraživanje o tome koja su najčešća imena u Srbiji, od 1940. i ranije pa naovamo, po gradovima i opštinama. Kako koja decenija mine to se menjalo, neka su imena u neka vremena bila popularnija od drugih, a nas je zanimalo kojim su to imenima deca ranije krštavana, ali i koja su sada, što bi se reklo, u trendu u Smederevu, Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.

Što se Srbije tiče, po poslednjem popisu, odskora najpopularnije su Dunje i Luke. Nekada to nije bilo tako, pre 1940. pa do 1950, recimo, preovlađivali su Dragani i Milani, Jelene i Radmile.

Što se tiče Podunavskog okruga, Milica i Jelena su do pedesetih godina prošlo veka bile najčešće, a onda su na red došle Ljiljane i Vesne, da bi sada, poslednjih godina, od 2011. do 2022, najpopularnije bile Sofije, Dunje, Nikoline i Sare.

Zanimljivo je da su Smederevska Palanka i Velika Plana tu u saglasju, da je kod njih preovlađujuće među novijim ženskim imenima Nikolina, a u Smederevu je to Sofija.

Kod muškaraca, u Podunavskom okrugu pre Drugog svetskog rata  i nekoliko godina posle njega, najčešća imena koja su davana muškoj deci bila su Miodrag, Živorad, Milorad i Milan, a posle se to menjalo, pa su tako šezdesetih godina na red došli Zoran, Dragan, Goran i Dejan. Od 2011. do 2022. najpopularnija muška imena su Luka, Pavle, Lazar, Aleksa i Mihajlo.

Ovde se pa Smederevo i Velika Plana slažu, najviše je Luka, a u Smederevskoj Palanci Lazara, Luka je na drugom mestu, kaže statistika.

Po istom istraživanju, u Srbiji je najviše Jovanovića, slede Petrovići, potom Nikolići, Markovići i Đorđevići.

U Podunavskom okrugu najviše je takođe Jovanovića, oni dominiraju Smederevom i Velikom Planom, ali ne i Smederevskom Palankom – tamo najviše ima Petrovića.

Ako vas ova materija zanima, možda treba da bude kum nekom detetu ili birate ime za sopstveno, celokupno istraživanje možete da pogledate na ovom linku.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!