Posle tri i po godine, Đušina ulica se (opet) renovira

SMEDEREVO, 27. februar 2024 – Oni koji su ovih dana prošli strogim centrom Smedereva nisu mogli da ne primete da je Ulica vojvode Đuše, ili Đušino sokače, kako se češće zove, opet u radovima. Raskopan je deo na ulazu, behaton ploče zamenjuju se granitnim kockama.

I ništa to ne bi bilo za čuđenje da pomenuto sokače, jer je teško nazvati ulicom nešto što ima tek stotinak metara u dužinu, nije pre samo tri godine renovirano. I to posle radova koji su trajali, umesto 45, koliko je bilo predviđeno, neverovatnih godinu i nešto više dana.

Projekat rekonstrukcije izradilo je Javno preuzeće Urbanizam Smederevo 2108, a početkom 2019. godine je Ministarstvo privrede, u okviru svog godišnjeg poziva za učešće u projektu “Gradimo zajedno“, odobrilo sredstva za sufinansiranje radova na rekonstrukciji. Nakon sprovedenog  izbora izvođača od strane Ministarstva, tadašnja gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je 7. maja 2019. godine potpisala Ugovor o izvođenju radova između Ministarstva, Grada Smedereva i izabranog izvođača radova.

Za tu investiciju izdvojeno je 13,5 miliona dinara bez PDV-a.

Odobrenje za gradnju je, tako je pisalo na tabli, stiglo 20. jula iste godine. Predviđeno je, kako je rečeno, da radovi traju 45 ne čak ni radnih nego kalendarskih dana. Kako se i po kom kalendaru radilo, tek potrajalo je to skoro punih godinu i nešto sitno dana.

Prvo je početak uređenja ulice bio prolongiran do okončanja radova na podzemnoj infrastrukturi, što nije bilo predmet Ugovora o rekonstrukciji, odgovoreno je iz Ministarstva privrede, koje je sufinansiralo radove na naše tadašnje pitanje – gde je zapelo. Radovi na rekonstrukciji su zaustavlјani i kako bi se usaglasila tehnička rešenja, najpre za zaštitu postojeće telekomunikacione mreže, koja je od magistralnog značaja, a zatim i za šahtove elektroenergetske infrastrukture i srednjenaponske i niskonaponske kablove kojima se strujom snabdeva veliki deo centra grada, objašnjavali su iz Ministarstva. U pitanju su kablovi na koje se tokom radova naišlo, a za koje nisu postojali podaci o položaju i dubini.

Potom, stoji u istom odgovoru, radovi su obustavlјeni i zbog prigovora jednog od vlasnika poslovnog prostora u Đušinoj ulici na projektovano rešenje nivelacije. Obavlјene su konsultacije i provere tehničkih rešenja između investitora, naručioca, projektanata, izvođača, nadzornih organa i republičkog građevinskog inspektora, da bi po iznalaženju rešenja radovi bili nastavljeni, kazali su iz Ministarstva.

A onda je, na sve, došla i korona, kada su zbog zabrane kretanja bili obustavljeni radovi dok pošast nije prošla.

Kako bilo, Đušina ulica je, najzad, završena i puštena, u avgustu 2020, ne za saobraćaj, ako se izuzmu pešaci. Naime, rekonstruisana ulica je definisana kao pešačka zona i u njoj nije predviđen kolski saobraćaj i parkiranje vozila.

E sad, tu nastaje problem. Kako nam je danas odgovoreno iz smederevske Gradske uprave, ovi sada radovi su baš time i prouzrokovani – nesavesni vozači su, parkirajući i prolazeći tuda, oštetili behaton ploče.

Nakon tri pokušaja sanacije, navodi se u odgovoru, odlučeno je da se one ovih dana zamene granitnom kockom. Radovi se, inače, obavljaju u okviru redovnog održavanja puteva i ulica.

Očekuje se, stoji takođe u odgovoru, da radovi koji se trenutno izvode u Đušinoj ulici budu završeni do 5. marta.

Grad Smederevo, zaključuje se na kraju dopisa, upućuje apel građanima da ubuduće ovu  ulicu ne koriste za parkiranje svojih vozila.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!