Plaćanje taksi i naknada MUP-u i Poreskoj upravi skeniranjem QR koda

21. februar 2024 – Narodna banka Srbije saopštila je danas da je na portalu eUprave – ePlati omogućila instant plaćanje taksi i naknada za usluge koje pružaju MUP i Poreska uprava skeniranjem NBS IPS QR koda, koji se prikazuje na uplatnici kreiranoj putem ovog portala.

Ovo je, kako se navodi u saopštenju NBS, učinjeno u nameri da se fizičkim i pravnim licima omogući jednostavno, brzo i efikasno podnošenje zahteva za izdavanje dokumenata na šalterima Ministarstva unutrašnjih poslova.

„ Ovakvim plaćanjem omogućava se da novac za svega nekoliko sekundi bude na računu primaoca plaćanja i uplata odmah vidljiva u sistemu pružaoca usluge (MUP-a ili Poreske uprave), zbog čega se od građana koji na ovaj način plaćaju usluge ne zahteva dokazivanje uplate podnošenjem na uvid potvrde o obavljenom plaćanju. Korišćenje portala eUprave i plaćanje uplatnica skeniranjem NBS IPS QR kôda ne zahteva od korisnika da ostavlja dodatne lične podatke o svom instrumentu plaćanja, čime je pored brzine i jednostavnosti plaćanja, obezbeđena i dodatna sigurnost. Takođe, ovakav vid plaćanja smanjuje mogućnost greške prekucavanjem podataka sa uplatnice, čime se isključuje potreba za reklamacijama po obavljenim plaćanjima“, navodi se u saopštenju NBS.

Da bi se obavilo instant plaćanje skeniranjem NBS IPS QR koda, potrebno je:

– Na portalu ePlati (euprava.gov.rs) kreirati jedinstvenu uplatnicu popunjavanjem traženih osnovnih podataka o podnosiocu zahteva;

– Nakon što se na ekranu računara prikažu podaci o odabranoj usluzi i njenoj ceni, izabrati opciju „Preuzmi uplatnicu“ ili „Plati“ (način plaćanja: opšta uplatnica), čime se na ekranu prikazuje popunjena uplatnica sa prikazanim NBS IPS QR kôdom;

– Nakon provere ispravnosti podataka na uplatnici (JMBG podnosioca zahteva sadržan je u elementu „poziv na broj“), u aplikaciji mobilnog bankarstva izabrati funkciju „IPS skeniraj“, skenirati prikazan NBS IPS QR kôd i platiti navedene usluge. Ako u aplikaciji postoji opcija „hitno“, da bi se nalog izvršio kao instant plaćanje, potrebno je odabrati opciju „hitno“ pre plaćanja, a u slučaju da ova opcija ne postoji, svi nalozi za prenos izvršavaju se kao instant plaćanja.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!