Inflacija na godišnjem nivou polako jenjava, u januaru pala na 6,4 odsto

19. februar 2024 – Potrošačke cene u januaru ove godine veće su za 6,4 odsto u odnosu na januar prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RSZ). Najveća razlika u ceni je kod gasa, koji je skuplji za 19,1 odsto i električne energija za domaćinstva, koja je u odnosu na prošli januar poskupela za 15 posto. Proizvodi u grupi hrana u proseku su poskupeli 7,1 odsto u odnosu na prvi mesec prethodne godine.

Pojedinačno, cene mesa u proseku su povećane za 11,1 odsto, cene povrća za 11,9 odsto, a ono što statističari vode kao „ostali prehrambeni proizvodi“ za 12,4 odsto u odnosu na isti mesec 2023.

Cena odvođenje otpadne vode porasla je za 16,8 odsto u januaru u odnosu na isti mesec lane.

Na mesečnom nivou rast cena iznosio je 0,3 odsto, odnosno toliko su u januaru povećane cene proizvoda i usluga lične potrošnje u odnosu na decembar.

U odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupi zdravlje (0,7 odsto), u grupama „stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva“, „rekreacija i kultura“ i „restorani i hoteli“ (za po 0,6 odsto), „hrana i bezalkoholna pića“ (0,5 odsto), „alkoholna pića i duvan“ i „oprema za stan i tekuće održavanje“ (za po 0,2 odsto) i u grupi „transport“ (0,1 odsto).

Prema podacima RSZ, pad cena na mesečnom nivou zabeležen je u grupi odeća i obuća (-1,3 odsto).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!