Na rekama u Srbiji prošle godine pretovareno 15 miliona tona tereta

Izvor: Agencija za upravljanje lukama, 16. februar 2024 – Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prošloj godini 15,1 milion tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji. U odnosu na 2022. godinu pretovareno je 125.000 tona tereta manje, što predstavlja smanjenje od 0,8 odsto.

Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 33 odsto. Ugalj je na drugom mestu, sa 19 odsto a nafta i naftni derivati na trećem, sa 16,5 odsto. Na četvrtom mestu nalaze se rude sa devet odsto učešća. Pretovar uglja porastao je za šest odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je pretovar žitarica i dalje u padu.

Imajući u vidu da su prilike na globalnom tržištu žitarica nešto povoljnije očekuje se da će taj trend pozitivno uticati na domaći izvoz i rast pretovara žitarica u Srbiji. Pored toga, realizacija infrastrukturnih projekata, među kojima su i projekti u okviru EKSPO 2027, doprineće povećanju pretovara šljunka, peska i kamenih agregata. U skladu sa tim predviđanja su da će ukupan pretovar tereta na rekama u našoj zemlji u ovoj godini porasti za tri odsto, to jest da će biti pretovareno oko 15,5 miliona tona tereta.

U međunarodnom putničkom saobraćaju Agencija je u prošlogodišnjoj nautičkoj sezoni zabeležila 1.409 pristajanja kruzera i 183.043 putnika. Broj pristajanja je na istom nivou kao i 2022. godine, dok je putnika za 35 odsto više, zahvaljujući boljoj popunjenosti kapaciteta kruzera.

Kruzeri su najčešće pristajali u Beogradu, gde je zabeleženo 567 pristajanja. Na pristaništu u Novom Sadu evidentirana su 373 pristajanja kruzera, u Donjem Milanovcu 268 a u Golupcu 179. Najviše putnika iskrcalo se u prestonici – 74.750.

Tokom prošle godine otvorena su tri nova međunarodna putnička pristaništa u Srbiji – u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu, te ih u našoj zemlji trenutno ima ukupno deset.

Očekuje se da će u ovoj sezoni broj putnika porasti za deset odsto, odnosno da će Srbiju sa kruzera posetiti oko 200.000 turista.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!